###message

Sokovnik, smoothie maker ali blender?

Pri našem delu pogosto vidimo, da marsikdo ne pozna razlike med sokovnikom, smoothie makerjem – osebnim blenderjem ter blenderjem – močnim mešalnikom. To ni presenetljivo, če vemo, da nekatera podjetja oglašajo svoje blenderje tudi kot odlične sokovnike. Oglejmo si nekaj razlik med njimi.

odšťavňovač nebo mixér?

 

Kaj je sočenje? Sočiti pomeni pri sadju ali zelenjavi enostavno ločiti sok od vlaknin. Tako dobimo koncentrat hranilnih snovi, ki je laže prebavljiv. Dejansko lahko telo absorbira do štirikrat več
vitaminov iz soka kot iz samega pridelka, pri čemer je natančna številka odvisna od vrste pridelka in načina sočenja. Pitje soka nam učinkovito in hitro dvigne raven energije ter spodbudi naš imunski sistem.

Kaj je mešanje (po domače "blendanje")? Sadje, zelenjavo ali druge sestavine damo v blender in jih zmešamo skupaj s tekočino, pri veliki hitrosti vrtenja nožev. Tako dobimo smuti, ki je zdrava malica ali kar samostojni obrok, ki vam da občutek sitosti. Prednost mešanja je v možnosti kombiniranja najrazličnejših sestavin. V smuti lahko dodate mnoga živila, med drugim oreške, semena, mleko, jogurt in drugo, zato lahko s smutijem hitro nadomestite obroke, ki zahtevajo daljšo pripravo.

Kaj to pomeni v praksi? Prav tako, kot s sokovnikom ni mogoče iztisniti soka iz oreškov ali jogurta, z blenderjem ni mogoče iztisniti soka iz sadja ali zelenjave. Toda sveže pripravljeni sok in smuti imata vsak svoje prednosti. Vse je odvisno od potreb telesa v nekem trenutku.

Na sveže iztisnjeni sok lahko gledate kot na zdravilo, na smuti pa kot na zdrav obrok

Povedali smo že, v čem je razlika med sočenjem in blendanjem. Katere pa so razlike med sokom in smutijem?

Sveže iztisnjeni sok

  • na hitro okrepi telo z vitamini in hranilnimi snovmi
  • učinkovito odpravlja utrujenost
  • krepi imunski sistem
  • lahko izboljša razpoloženje
  • revitalizira telo na celični ravni

Smuti

  • zdrava malica, ki lahko nadomesti obrok
  • sijajen zajtrk, ki ga lahko vzamemo s seboj na pot
  • oskrbi telo z vlakninami
  • idealen pred telesno vadbo ali po njej

 

 

Kaj torej izbrati? Sokovnik, smoothie maker ali blender?

"Najbolje" je izbrati aparat, ki ga boste pogosto uporabljali. To pa je odvisno od vaših ciljev in življenjskega sloga.

šnekový odšťavňovač Sana Juicer EUJ-808#1 Sokovnik

S pitjem svežih sokov lahko učinkovito pozdravite telo, ga hitro oskrbite s kakovostnimi hranili in spodbudite imunski sistem. Vendar se  zavedajte, da so sokovi le dopolnilo običajnim obrokom. Ne morejo nadomestiti rednih obrokov, razen če izvajate čistilni post s sokovi. Telo bo najbolje absorbiralo vitamine, če boste popili sok vsaj 15 minut pred obrokom ali 2 uri po njem. Ugotovili smo, da so polžasti sokovniki za hladno sočenje najučinkovitejši sokovniki, tako z vidika velikega izkoristka, kot z vidika največje količine hranilnih snovi. To so vsestranski aparati, ki učinkovito iztisnejo sok iz sadja, korenaste zelenjave in listne zelenjave.

 

 Vidia Personal Blender PBL-001 front#2 Smoothie maker

Smoothie maker, znan tudi kot osebni blender, cenovno ugoden in priročen za pripravo super zdravega zajtrka za na pot. Možnost uporabe tolikšnega števila sestavin vam odpira nešteto možnosti pri ustvarjanju okusov in receptov. In s kakovostnimi znamkami, kot sta Tribest in Vidia, ki ponujata veliko moči za nizko ceno, je laže kot kdaj prej uvesti pozitivno spremembo v vaš življenjski slog.

 

  

domácí mixér Vitamix Pro 750#3 Blender

Kakovosten blender je najboljša izbira, če želite pripravljati smutije za vso družino ali če potrebujete veliko moč in sposobnost močnega mešanja. Velika razlika je med blenderjem iz supermarketa in kakovostno napravo, kakršna je Blendtec ali Vitamix. Kakovosten blender zmeša skoraj vse, od smutijev, prek masla iz oreškov do juh. In nova generacija vakuumskih blenderjev, ki jih izdelujeta Vidia in Kuvings, dviguje pripravo smutijev na povsem nov nivo, saj vakuumski
blender bistveno zmanjša izgubo hranilnih snovi zaradi oksidacije.

Ni napačne izbire

Ne glede na to, katero stran zastopate v debati med zagovorniki sočenja in zagovorniki blendanja, ostaja dejstvo, da je eno in drugo odlična izbira, ki lahko izboljša vaše zdravje in vam prinese več energije. Če redno uporabljate sokovnik ali blender, boste kmalu videli in občutili pozitivne spremembe. Želimo vam trdno zdravje in prijetno sočenje (ali blendanje)!

Objavljeno: 8. Januar 2018