###message

Kako izbrati sokovnik

Kaj moram vedeti pred nakupom sokovnika?

Vsak sokovnik temeljito testiramo, preden ga ponudimo v prodajo. Različne sokovnike na tržišču primerjamo med seboj in ugotavljamo njihove prednosti in slabosti, funkcionalnost, kvaliteto materialov in enostavnost uporabe. Zato, če izberete katerikoli sokovnik v naši ponudbi, ne boste storili napake.

 • Če nismo zadovoljni z rezultati testiranja, sokovnika ne bomo uvrstili v prodajo na naši spletni strani.
 • Smo nepristranski – v prodajo bomo uvrstili vsak sokovnik, ki ustreza visokim standardom naših testov.
 • Pomembno je, da razumete, da dražje ne pomeni nujno tudi boljše. Berite dalje, pa boste ugotovili, kateri sokovnik je pravi za vas.

 

Catalougue
Catalougue

Vodič za izbiro pravega sokovnika

Z iskanjem in testiranjem visokokakovostnih sokovnikov se ukvarjamo že dolga leta in v tem času lahko iskreno rečemo, da je sočenje postali pomemben del našega življenjskega stila. Naše izkušnje in dognanja skozi leta preizkušanja in testiranja lahko najdete v naši publikaciji: Neodvisni priročnik za izbiro sokovnika.

Pred izbiro sokovnika se morate vprašati, kakšne so vaše potrebe, zahteve do sokovnika. Vsak sokovnik bo naredil sok, vendar pa so razlike v kvaliteti, hitrosti in izkoristku, ogromne.

Za začetek nekaj napotkov:

 • Idealnega sokovnika, ki bi bil najboljši pri čisto vsaki vrsti sadja ali zelenjave, ni.
 • Vrste sadja in zelenjave se zelo razlikujejo (trda/mehka/sočna/kašasta), zahto zahtevajo drugačen postopek sočenja...
 • Če poznate svoje zahteve (npr. katero sadje ali zelenjavo bi radi pogosto sočili), lahko sprejmete pretehtano odločitev in izberete najbolj primeren sokovnik za vas. 

Pa si poglejmo, katera so ključna vprašanja, ki si jih morate zastaviti, preden se dokončno odločite.

Kaj boste sočili?

 Določen tip sokovnika se najbolje obnese za prav določene vrste zelenjave in sadja. 

 • Najbolj pogosto se v sokovniku znajdejo korenje, rdeča pesa, jabolka in citrusi; in te lahko brez problema sočite z skoraj vsakim sokovnikom. Ko pa se polotite zelene listnate zlenjave, jagodičevja in koščičastega sadja, so rezultati precej različni. Še več, tudi pri sočenju posamezne vrste sadja ali zelenjave, se rezultati istega sokovnika lahko razlikujejo. Sveža jabolka, na primer, dajo veliko soka, že nekaj tednov po obiranju pa je slika lahko precej drugačna in povzroča marsikateremu sokovniku preglavice. 
 • Na splošno je najtežje sočiti tropsko sadje. Ananas, kivi in mango zahtevajo največ moči od sokovnika. Tudi jagodičje kot so maline, jagode in borovnice, je zahtevno za sočenje. Obe skupini sadja odlično sočijo sokovniki z enojnim vijakom.
 • Zeleno listnato zelenjavo in zelišča najlažje sočimo s sokovniki z dvojnim zobnikom. Lahko jih sočimo tudi s sokovniki z enojnim vijakom, le da je pri tem izkoristek manjši. Centrifugalni sokovniki pa so za zelenje neprimerni
 • Grozdje in ribez dobro sočijo tako sokovniki z enojnim vijakom. kot tudi sokovniki z dvojnim zobnikom.
 • Težje je sočiti koščičasto sadje, ker imajo mehko pulpo in zelo gost sok. Priporočamo, da jih uporabljate v receptih skupaj s tršimi vrstami sadja in zelenjave., sicer pulpa zelo hitro zamaši cedilo. Podobno velja za kivi in mango. 
 • Vsi sokovniki dobro sočijo sveža jabolka in hruške. Če imate starejše sadje, ga predelajte s centrifugalnim sokovnikom.
 • Korenasta zelenjava je enostavna za sočenje in ji je prav tako kos večina sokovnikov. Razlike so v izkoristku in količini ostankov pulpe v soku. Podobno velja za citruse

Naj povzamemo, dobro razmislite, katero sadje in zelenjavo boste največkrat sočili, da boste lahko izbrali pravi sokovnik.

 

Two types of juices
Two types of juices

Kakšen sok imate radi?

Sokovniki se delijo na dva osnovna tipa: sokovnike z nizkim številom obratov in centrifugalne sokovnike. Kvaliteta soka iz enih in drugih se razlikuje. Razlika je tudi v okusu in roku trajanja soka.

Sokovniki z nizkim številom obratov

 • Sok ima bolj intenziven okus in lahko vsebuje majhno količino pulpe.
 • Sok lahko hranimo v hladilniku do 24 ur (velja za sokovnike z največ 200 obr/min).
 • Sok je brez pene.

Centrifugalni sokovniki

 • Sok je bolj vodenega značaja in okusa.
 • Popiti ga moramo takoj.
 • Na površini soka je pena.

Koliko soka boste pripravili?

To je zelo pomembno vprašanje.

 • Če bi radi pripravljali velike količine soka naenkrat, uporabite centrifugalni sokovnik. Vaše sestavine bo predelel hitreje kot sokovniki z majhnim številom obratov.
 • Sokovniki z majhnim številom obratov so počasnejši in lahko običajno obratujejo le 30 minut naenkrat. To je sicer dovolj, da proizvedete 4 litre okusega soka, kar zadostuje povprečni družini.

Če boste sokovnik redno uporabljali, se pozanimajte, koliko časa vam bo vzelo razstavljanje in pomivanje sokovnika.

Če imate malo časa za čiščenje, pa bi radi pogosto pripravljali sok, kupite sokovnik, ki je nezahteven za čiščenje.

Kakšna je cena vašega zdravja?

Vprašanje morda zveni nenavadno, vendar je popolnoma upravičeno. Ceneni sokovniki velikokrat ostanejo na polici, ker jih ne uporabljamo.

Zakaj je tako? Največkrat zaradi zahtevnega in dolgotrajnega čiščenja in slabega izkoristka. Denar, ki ga prihranite z nakupom poceni sokovnika, v bistvu ni prihranjen, če sokovnika skoraj nikoli ne uporabljate.

 

Sana - White
Sana - White

Zakaj je dobro imeti kvaliteten sokovnik?

 • Čeprav je kvaliteten sokovniki dražji, z njim veliko prihranite, ker ima boljši izkoristek in naredi kvalitetnejši sok. Na dolgi rok ste finančno na boljšem.
 • Je enostavnejši za čiščenje in vzdrževanje, zaradi boljše kvalitete materialov pa vam bo precej dlje služil.
 • Sočenje vam bo v veliko večje veselje, ker z njim ne boste imeli nobenih težav.

Kratek pregled sokovnikov

Zdaj veste za vaše preference - kaj, kako pogosto in koliko boste sočili.

Pripravljeni ste na to, da izberete tip sokovnika.

 

Osnovne razlike:

 • Centrifugalni sokovniki – Njihova glavna prednost je hitrost. Ti sokovniki lahko zelo hitro pripravijo sok iz tršega sadja in zelenjave - jabolk, korenčkov in rdeče pese. Izkoristek je manjši in sok je potrebno popiti takoj. Za sočenje nekaterih sestavin se ne obnese.
 • Sokovniki z enojnim vijakom – So univerzalni sokovniki, ki nimajo težav z večino sadja in zelenjave. Vzdrževanje in čiščenje je zelo enostavno in sok ima izreden okus. Čeprav nam sočenje vzame malo več časa, so rezultati tega vredni.
 • Sokovniki z dvojnim zobnikom – So najboljša rešitev za sočenje listnate zelenjave, korenovk, jabolk, citrusov in grozdja. Včasih je potrebno nekaj več sile, da s potiskačem potisnemo zelenjavo in sadje skozi sokovnik. Tudi čiščenje traja malenkost dlje, rezultati pa so enkratni Sok je brez pulpe in izkoristek je najboljši
 • Ročni sokovniki – So primerni za občasno sočenje manjših količin in so najcenejši sokovniki. Če vas ne moti malo manjši izkoristek, boste dobili sok podobne kvalitete kot pri sokovnikih z nizkimi obrati. Morali pa boste malo zavihati rokave in potelovaditi, da si pripravite svoj kozarec soka.

Primerjajmo sokovnike še v tabeli:

Primerjalna tabela
Primerjalna tabela

Za konec

Upamo, da smo vam pomagali pri izbiri pravega sokovnika. Če še vedno niste prepričani, kaj bi izbrali, vam bomo z veseljem osebno svetovali. Pokličite nas ali se osebno oglasite v našem Centru. 

Ostanite zdravi s sokovi!