###message

Sočenje korenja

Vse, kar boste kdaj morali vedeti o sočenju korenja, od različnih sort do nasvetov do najboljših sokovnikov za uporabo.

Korenje je najbrž najbolj priljubljena zelenjava za sočenje. Razlogov je več. Korenje je zelo zdravo, sok je naravno sladek in iz prave vrste korenja lahko iztisnemo veliko soka. Katero vrsto korenja je torej pametno izbrati? Kako povečati izkoristek? In kateri tip sokovnika je najbolj učinkovit pri sočenju korenja? V nadaljevanju boste izvedeli odgovore na ta vprašanja.  

Types of carrots
Types of carrots

Katera je najprimernejša vrsta korenja za sočenje?

Poleg običajnega oranžnega korenja obstaja tudi korenje drugih barv. Nekatere vrste je težko dobiti, a se je vredno potruditi. Tu je kratek seznam:

  • Belo korenje verjetno vsebuje najmanj hranil, a kljub temu premore dragocene fitokemične snovi. Ima zelo blag, nekateri pravijo tudi 'dolgočasen' okus.
  • Rumeno korenje vsebuje lutein, ki je kot nekakšna sončna krema za oči. Ima nežen, blag okus, s priokusom po zemlji.
  • Oranžno korenje je bogato z betakarotenom, ki se v človeškem telesu spremeni v vitamin A. Zelo sladko in sočno, z največjo vsebnostjo sladkorjev.
  • Vijolično korenje polega betakarotena vsebuje veliko antioksidanta antocianina. Ima izrazit priokus po zemlji in včasih rahlo pikantno aromo.

Najboljše korenje je tisto, ki ga vzgojite sami, vendar vsak nima potrebnega časa in prostora. Za redno sočenje potrebujete res veliko površino, zasejano s korenjem. Če le morete, kupite korenje iz ekološke pridelave. Le tako ste lahko prepričani, da ne vsebuje pesticidov, zato lahko po želji iztisnete sok tudi iz cime (v uporabi so tudi izrazi zeleni nadzemni del, perje, listi), bogate s hranili.

Če korenje ni ekološko pridelano, ne kupujte korenja s cimo. Morda res zgleda privlačno, vendar ni optimalno za sočenje, saj kapilarni vlek v korenčkih še naprej vleče vodo iz njih v liste še potem, ko je korenje izpuljeno iz zemlje. Rezultat je zmehčano in manj sočno korenje. Tako korenje je ponavadi tudi tanjše in razmeroma drago glede na to, kaj dobite za svoj denar.

Izberite karseda čvrsto korenje. Vrh korenov naj bo zelen, ne pa rjav ali črn. Poskusite upogniti koren. Manj ko je upogljiv, bolje je. Dajte prednost debelim korenom, četudi to pomeni več dela s pripravo, kajti največ soka je v sredici korenov. Debelejše korenje ima več soka v razmerju do pulpe, kar enostavno pomeni, da iz kilograma debelega korenja iztisnete več soka. Tudi naravni sladkorji so bolj skoncentrirani v sredici, zato je sok iz debelega korenja slajši.

Depositphotos_36001323_original
Depositphotos_36001323_original

Kako pripravimo korenje za najboljše rezultate pri sočenju?

Olupiti ali ne? To je prvo vprašanje pri sočenju korenja. Obe možnosti imata svoje prednosti in pomanjkljivosti. Lupina vsebuje razmeroma večji delež hranil, zato boste iz neolupljenega korenja iztisnili bolj zdrav sok – in tudi več soka, saj je nekaj soka tudi v lupini. Po drugi strani je večina korenja pridelana z uporabo pesticidov (izjema je seveda korenje iz ekološke pridelave). Ti se sicer pretežno skoncentrirajo v cimi, vendar omejena količina prenikne tudi v zemljo, do lupine korena, zlasti blizu vrha. Korenje, ki ni bilo ekološko pridelano, morate temeljito okrtačiti in odrezati vrhove. Posebej v ta namen lahko uporabite gobico z grobo površino (ne pa gobice, s katero pomivate posodo, saj je pravo gojišče bakterij!), ali pa kupite krtačo s ščetinami rastlinskega izvora, na primer ščetko za zelenjavo ali celo rokavice zasnovane v ta namen. Upoštevajte tudi, da lupina korenja malce greni. Sok iz olupljenega korenja bo slajši.

Pravilno shranjeno korenje lahko ostane sveže več mesecev. Če imajo koreni še vedno cimo, jo odstranite, da ne bo srkala vlage iz njih. Najboljši način shranjevanja korenja je v plitvi posodi z vodo, ki jo postavite v hladilnik. Le na vsakih nekaj dni zamenjajte vodo. Če tega ne želite početi ali če nimate dovolj prostora, jih v odprti plastični vrečki denite v predal za zelenjavo na dnu hladilnika. Tako shranjeno korenje bo ostalo sveže več tednov.

Korenja, ki je postalo že gumijasto, ni mogoče sočiti. Če pa se je le nekoliko zmehčalo, ga lahko malce revitalizirate tako, da ga vsaj eno uro pred začetkom sočenja potopite v vodo. Še prej porežite vrhove, da se bo voda učinkoviteje absorbirala.

 

Kateri sokovnik je najprimernejši za sočenje korenja?

Na tržišču so štirje glavni tipi sokovnikov. Preizkusili smo vse tipe in tu je seznam prednosti in pomanjkljivosti vsakega tipa. 

ViDiA CJ-001_01
ViDiA CJ-001_01

Centrifugalni sokovnik

Centrifugalni sokovniki so najmočneje zastopani na tržišču in lahko jih kupite praktično povsod. So tudi najcenejši. Delujejo tako, da sesekljajo sestavino pri veliki hitrosti, kakor blender, nato pa iz nastalih koščkov s centrifugalnim učinkom iztisnejo sok. Žal sekljanje pri veliki hitrosti praviloma segreje in oksidira sok, zato ga čimprej popijte. Ta tip sokovnika se presenetljivo dobro obnese pri sočenju korenja in tudi izkoristek je dober. Vendar je sok ponavadi nekoliko voden in se razdeli na dva sloja – spodaj nastane bister sloj, na njem pa plava sloj kašastega soka oranžne barve. Sok je treba popiti takoj, še preden nastopi oksidacija, od katere sok porjavi. Pri drugih tipih sokovnikov, ki obdelujejo sestavine pri majhni hitrosti, ni te težave. Če temu ne nasprotuje vaš okus, lahko znatno zmanjšate oksidacijo tako, da soku dodaste polovico limone ali limete.

Za:
daleč najcenejša vrsta sokovnikov
najhitrejše sočenje
dober izkoristek


Proti:
razslojenost soka na vodeni in kašasti del
razmeroma zahtevno čiščenje zaradi velikega cedila
če soka ne popijete takoj, nastopi oksidacija
naprava je glasna, podobno kot blender


Odsvetujemo nakup sokovnikov, izdelanih na Kitajskem. Priporočamo sokovnik Vidia CJ-001 iz Južne Koreje, kjer izdelujejo izjemno kakovostne sokovnike. 

828 red side
828 red side

Vertikalni sokovnik z enojnim vijakom

Vertikalni sokovniki z enojnim vijakom so specialisti, v primerjavi z bolj vsestranskimi horizontalnimi sokovniki. Zato z njimi iztisnemo kakovosten sok iz korenja z odličnim izkoristkom. Če korenje dovolj na tanko narežemo, tak sokovnik kar sam vleče vase kose korenja. Pri sočenju trdih sestavin, npr. korenja ali pese v vertikalnem sokovniku kaj hitro pride do zastoja. Zato res narežite korenje na dovolj majhne kose in jih le počasi vstavljajte v aparat. Najbolje se obnesejo dolgi, tanki kosi, od katerih lahko sokovnik sam oddrobi manjše kose. Čiščenje je relativno hitro: približno 3 minute po sočenju korenja, odvisno od konkretnega sokovnika.

Za:
velik izkoristek
kakovosten sok
razmeroma enostavno čiščenje
sokovnik sam vleče kose korenja, uporaba potiskača ni potrebna

Proti:
vijak se zaustavi, če prehitro vstavljate kose korenja
korenje mora biti narezano na razmeroma tanke rezine

V tej kategoriji priporočamo novi model Sana 828, tu pa je še klasični model Sana 808 in model z resnično močnim motorjem Omega MMV.

Sana EUJ-707 matte black profile
Sana EUJ-707 matte black profile

Horizontalni sokovnik z enojnim vijakom

Sokovniki z enojnim vijakom so najbolj vsestranski tip sokovnika in zmorejo še kaj drugega kot le iztiskati sok. Kako pa se obnesejo pri korenju? Povečini dobro. Največja pomanjkljivost je slabši izkoristek. Iz kilograma korenja lahko pričakujete približno 450 ml soka, odvisno od kakovosti (svežine in gostote) korenčkov. Primerjajte to s približno 500 ml pri vertikalnem sokovniku z enojnim vijakom in centrifugalnem sokovniku, ali pa z izkoristkom sokovnika z dvojnim vijakom, ki iz enake količine korenja iztisne kar do 700 ml soka. Po drugi strani pri kakovostnem horizontalnem sokovniku ni treba tako drobno narezati korenja, kakor zahteva vertikalni sokovnik, pa tudi vstavljati ga ni treba tako počasi. To so robustne in trpežne naprave, ki brez zastojev obdelajo tudi največje korene. Sočenje poteka hitro in sok je odlične kakovosti. Poleg tega je čiščenje najlažje ravno pri horizontalnih sokovnikih. Sokovnik Sana 707 (na sliki) je moč očistiti v približno 2 minutah.

Za:
enostavna uporaba
lahko vstavljamo velike korene, brez rezanja
najlažje čiščenje med vsemi tipi sokovnikov
izredno kakovosten korenčkov sok

Proti:
manjši izkoristek kot pri drugih tipih sokovnikov

Naš najbolje prodajani sokovnik, ki ga nadvse priporočamo, je Sana 707. Dobra, nekoliko cenejša alternativa - zmogljiv sokovnik, prav tako izdelan v Južni Koreji - je Vidia SJ-002

7500 web
7500 web

Sokovnik z dvojnim vijakom

Pri sokovniku z dvojnim vijakom je izkoristek pri sočenju korenja absolutno največji. Z njim boste iztisnili tudi do 50 odstotkov več soka kot z drugimi tipi sokovnikov. Razlog je v majhni toleranci med dvema, v  nasprotnih smereh vrtečima se vijakoma, ki učinkovito obdelata korenje in iz njega iztisneta največjo možno količino soka. Katere pa so senčne plati? Dejansko jih je kar nekaj. Prvič, ti sokovniki so zelo dragi v primerjavi z drugimi tipi sokovnikov; so tudi do trikrat dražji. Če veliko sočite korenje, boste višjo nakupno ceno nazadnje izravnali z boljšim izkoristkom, saj bo treba kupiti manj korenja. Vendar bo to dolgo trajalo, saj je korenje relativno poceni. Pri sočenju s tem tipom sokovnika morate vložiti tudi precej telesnega napora, kajti vijaka ne oddvajata velikih kosov korenja, česar smo navajeni pri sokovnikih z enojnim vijakom.

Za:
daleč največji izkoristek
odlična kakovost soka
dolgoročni prihranek, ker potrebujete manjšo količino sestavin

Proti:
najdražji tip sokovnika
pri sočenju je treba vložiti precej telesnega napora
razmeroma dolgotrajno čiščenje


Morda najboljši sokovnik na tržišču, kar zadeva izkoristek, in najcenejši sokovnik Angel je Angel 5500.

Objavljeno: 3. September 2019