###message

Ocena za mešalnik Vidia Personal Blender

Je to novi zmagovalec med cenejšimi osebnimi mešalci?

Vidia Personal Blender PBL-001 front
Vidia Personal Blender PBL-001 front

Uvod: Katere so pomembne lastnosti osebnega blenderja?

V zadnjih letih so osebni blenderji postali zelo priljubljeni, in sicer upravičeno. Zelo privlačna je ideja, da bi v nekaj minutah, s karseda malo čiščenja, pripravili zdrav smuti, ki ga lahko vzamemo s seboj, ko gremo od doma. Dober osebni blender je sposoben prav tega. Ko se odločate za nakup, je dobro biti pozoren na nekaj lastnosti aparata, od katerih bo odvisno, ali ga boste uporabljali vsako jutro ali pa le nekajkrat, preden ga boste zavrgli. Prvi dejavnik je moč aparata. Izdelovalci se sicer radi bahajo s številom vatov in konjskih sil pri svojih napravah, vendar je ta podatek pri osebnem blenderju res bistvenega pomena. Razlika med 200-vatnim in 900-vatnim modelom je očitna, tako pri hitrosti obdelave živil, kot pri »gladkosti« smutija. Naslednji dejavnik je velikost vrča. Kakovosten osebni blender bi moral imeti vrč, v katerega lahko natočimo vsaj 500 mililitrov. Čeprav nimate namena pripravljati velikih količin smutija, bo dodatni prostor pomagal ohranjati učinek vrtinca, rezultat pa bo bolje mešan smuti. Razen tega imajo večji vrči ponavadi širšo odprtino. Mnogo laže je vstaviti sestavine v odprtino s premerom 10 cm, kot v takšno s premerom 6 cm, še posebno živila, kot so špinačni listi ali beljakovinski prašek. Treba je misliti tudi na čiščenje. Aparat, ki ga je težko čistiti, obleži na polici. Pri kakovostnem osebnem blenderju je enostavno očistiti del, na katerem so pritrjeni nožki; in velika prednost je, če smemo dati vrč v pomivalni stroj. In nazadnje, treba je misliti na ceno. Videli smo že blenderje, cenejše od 30 evrov, pa vse do modela Vitamix S30 hybrid, ki stane 500 evrov.

OBLIKA

4

Oblika je stvar osebnega okusa, toda aparat mora biti funkcionalen. Na tržišču lahko najdete vse od cenenih aparatov, izdelanih iz obupne plastike neonskih barv, do robustnega, industrijskega videza modela Vitamix S-30. Vidia Personal Blender je zadržanih oblik; na ohišju iz nerjavečega jekla so poudarki iz črne plastike. Deluje robustno in kakovostno izdelano. S štirimi prisesnimi nožicami se čvrsto oprime gladke površine. Upravljanje je zares enostavno: na ravnem, horizontalnem panelu so trije gumbi na dotik, z oznakami START/STOP, AUTO BLEND in PULSE. Horizontalni panel je dobra zamisel, saj to pomeni, da je kontrolna plošča ravna in gumbi gledajo navzgor, proti uporabniku. Mnogi osebni blenderji sploh nimajo gumbov za upravljanje in jih morate vključiti tako, da zasukate vrč ali pa ga morate celo potiskati navzdol ves čas delovanja aparata. Vidia je v tem pogledu mnogo prijaznejša, saj lahko medtem, ko opravlja svoje delo, vi počnete kaj drugega. Priloženi so vrči s prostornino 700 ml, 500 ml in 350 ml. Slednji je zasnovan tako, da ga zlahka vzamete s seboj na pot. Vsi vrči imajo pripravno 10-milimetrsko odprtino, skozi katero zlahka dodajate sestavine in čistite vrč. Tudi zgornji del vrča je širok, kar omogoča boljšo obdelavo živil, vendar potrebujete res veliko držalo za kozarce v avtu, če nameravate srkati smuti med vožnjo. Na srečo sta priložena dva pokrova, ki se privijeta na vrč, in še pokrov za na pot, katerega nastavek za pitje se res tesno zapira. Vrči so izdelani iz tritana, brez vsebnosti BPA. Dodatna prednost tega materiala je, da lahko daste vrč v pomivalni stroj.

Vidia Personal Blender PBL-001 controls
Vidia Personal Blender PBL-001 controls

FUNKCIONALNOST/ENOSTAVNOST UPORABE

5 

Morda je najboljši razlog za nakup osebnega blenderja enostavnost uporabe. Veliki, masivni blenderji so sicer bistveno močnejši in zmorejo veliko več, vendar so prednosti osebnega blenderja hitrost, priročnost in enostavno čiščenje. Vidia PBL-001 se na teh področjih izrazito odlikuje. Vrč s široko odprtino omogoča enostavno dodajanje sestavin, program AUTO BLEND omogoča pripravo smutija z enim dotikom gumba v manj kot minuti, medtem ko širok spodnji del, z rezili iz nerjavečega jekla, z izplakovanjem očistimo v zgolj nekaj sekundah. Pri preizkusu smo porabili samo 4 minute od trenutka, ko smo začeli jemati sestavine iz hladilnika, do takrat, ko smo zapustili stanovanje s smutijem v roki. Morda zveni banalno, toda možnost, da postavimo vrče v pomivalni stroj, resnično prihrani čas. Priročno je, da vrč za mešanje samo obrnemo in že se spremeni v kozarec za pitje, s čimer si prihranimo prelivanje smutija v drug kozarec ali skodelico, ob tem pa moramo takoj pomiti mešalni vrč, da se ne zasuši. Vrč za na pot ima pripraven ročaj, vendar smo ugotovili, da pogosteje uporabljamo oba večja vrča (500 in 700 ml), saj je z njima laže obdelati živila.

Vidia Personal Blender PBL-001 complete
Vidia Personal Blender PBL-001 complete

ZMOGLJIVOST

4-5

Vidia se je tu odlično izkazala, še zlasti če upoštevamo njeno ceno. Vendar je bilo to pričakovati, saj jo poganja 1000-vatni motor. V primerjavi z nekaterimi osebnimi blenderji, ki imajo manj kot 300-vatne motorje, ali celo z modelom Vitamix S-30 s 790 vati, je Vidia glede zmogljivosti prava mala pošast. Preizkusili smo naš vsakdanji recept za smuti, ki vsebuje špinačo, zamrznjene jagode, datlje, banano in vodo, z uporabo nastavitve AUTO BLEND – in rezultat je bil odličen. Smuti je bil zelo gladek, v njem ni bilo koščkov špinače ali sadja. Vseboval je le nekaj drobnih koščkov datljev, vendar še nismo videli povsem zdrobljenih datljev, razen pri blenderju Vitamix Pro. Ugotovili smo tudi, da Vidia učinkovito drobi led, kar je dober preizkus zmogljivosti majhnih blenderjev. Kakor večina močnih blenderjev, je tudi Vidia razmeroma glasna, vendar ne glasnejša od drugih modelov.

V CELOTI

4-5

Osebni blender Vidia je dvignil merila pri cenovno ugodnih osebnih blenderjih. Po naših ugotovitvah je enako zmogljiv kot mnogo dražji modeli ali pa jih celo prekaša. Dobro deluje, uporaba in čiščenje sta enostavna, je lepa na pogled (čeprav konservativno zasnovana) in zelo močna. Verjamemo, da je za ceno 69 evrov to odličen blender, ki ga močno priporočamo.

ZA

  • zelo močan

  • ohišje in rezila iz nerjavečega jekla

  • kontrolna plošča na dotik

  • vrči z 10-cm široko odprtino
  • enostavno čiščenje

  • Priloženi so trije vrči.

  • Vrči ne vsebujejo BPA in lahko jih peremo v pomivalnem stroju.

 

PROTI

  • Glasen motor (kot pri vseh osebnih blenderjih)

  • V smutiju je ostalo nekaj nezmletih koščkov datljev.




Objavljeno: 12. Januar 2018