###message

Najbolj pogoste napačne predstave o sokovnikih - 1. del

Na spletu obstaja veliko nasprotujočih si informacij glede sokovnikov. Toda kaj je res in kaj je le mit? V prvem od dveh člankov vam predstavljamo štiri napačne predstave o sočenju.

TM

Če boste v spletni brskalnik vtipkali "najboljši sokovnik", vam bo postregel z večjo količino informacij kot si morete misliti. Naleteli boste tudi na veliko kvazi »dejstev«, ki se vam bodo na prvi pogled zdela smiselna, vendar dejansko niso resnična.
Resnici na ljubo ni »najboljšega« sokovnika, saj ima vsak posameznik drugačne potrebe, merila in denarne zmožnosti. Pri podjetju EUJUICERS vam želimo predstaviti poštene, nepristranske informacije, da boste lahko izbrali sokovnik, ki bo najboljši za vas. V tem sestavku bomo ovrgli nekaj najbolj razširjenih mitov o sočenju, zato boste potem lahko sprejeli bolj utemeljeno odločitev.

Moč sokovnika

Moc wyciskarek

MIT: Pri počasnih sokovnikih večja moč pomeni boljše rezultate.

RESNICA: Pri počasnih sokovnikih moč motorja načeloma ne igra vloge. Pomembnejši je vrtilni moment (moč ožemanja).

Pri napravah, kjer se pojavljajo velike hitrosti, npr. pri mešalnikih, sekljalnikih in centrifugalnih sokovnikih, je moč motorja, izražena v vatih (W), dejansko pomembna. Učinkovitost tovrstnih aparatov je odvisna od velikega števila vrtljajev (mešalniki dosegajo tudi 20.000 vrtljajev na minuto), za kar potrebujejo močne motorje. Počasni sokovniki delujejo pri dosti manjšem številu vrtljajev – ponavadi med 40 in 110. V tem primeru 150-vatni motor z velikim vrtilnim momentom več kot zadošča tudi za obdelavo zahtevnih živil, npr. za sočenje korenja ali izdelavo masla iz oreškov. Nekateri izdelovalci poceni sokovnikov primerjajo svoje sokovnike s tistimi najboljših znamk in trdijo, da večja moč njihovih sokovnikov zagotavlja najboljše rezultate. To enostavno ne drži, saj motorji v poceni sokovnikih ponavadi zmorejo le majhen vrtilni moment, zaradi česar se že po nekajminutni uporabi ustavijo ali pa začnejo oddajati vonj po zažganem. Sokovniki najbolj kakovostnih znamk, izdelani v Južni Koreji, so opremljeni z izredno kakovostnimi motorji z močjo od 150 do 240 vatov, pri čemer nismo opazili, da bi moč motorja vplivala na zmogljivost sokovnika.

 

 

Število vrtljajev pri sokovniku

Prędkość wyciskarek

MIT: Manjše ko je število vrtljajev na minuto, več hranilnih snovi je v soku.

RESNICA: Nobenega dokaza ni, da bi razlike v številu vrtljajev pri posameznih počasnih sokovnikih kakorkoli vplivale na vsebnost prehranskih snovi v soku.

Sokovnik, ki deluje pri 43 vrtljajih na minuto, iztisne enako količino hranilnih snovi kot sokovnik, ki deluje pri 80 vrtljajih na minuto, vendar bo za to porabil enkrat več časa. Je pa možno, da bo sok bolj bister – kar je odvisno tudi od zasnove nastavka za sočenje. Drži, da počasni sokovniki načeloma iztisnejo več hranilnih snovi kot centrifugalni sokovniki z velikim številom vrtljajev, vendar je vzrok v tem, da centrifugalni sokovniki delujejo približno s stokrat večjim številom vrtljajev (običajno 10.000/min.), kar povzroča pregrevanje in oksidacijo soka.

Bisfenol (BPA) v plastiki

BPA Free

MIT: Noben sokovnik ne vsebuje BPA.

RESNICA: Večina sokovnikov, izdelanih v Južni Koreji, je bila podvržena temeljitemu testiranju vsebnosti številnih škodljivih snovi, vključno z živim srebrom, kadmijem, svincem in bisfenolom. Natančneje, govorimo o znamkah sokovnikov najvišjega kakovostnega razreda, izdelanih v Južni Koreji, kot so Sana, Omega, Kuvings, Angel in Vidia. Po naših podatkih izdelovalci teh sokovnikov ne uporabljajo bisfenola pri izdelavi ožemalnikov.
 
Pri sokovnikih, izdelanih na Kitajskem, je situacija drugačna. Tam vladajo nižji proizvodni in varnostni standardi, zato nekatere cenejše vrste plastike vsebujejo škodljive snovi. Pred nakupom skrbno proučite informacije o izdelku, kar zadeva vsebnost BPA v sokovniku.

Shranjevanje soka

Czas przechowywania soku

MIT: Sok je mogoče hraniti do 72 ur brez vsakršne izgube hranilnih snovi.
 
V zvezi s posameznimi znamkami počasnih sokovnikov boste naleteli na različne trditve o najdaljšem možnem času shranjevanja soka. Nekateri izdelovalci trdijo, da je najdaljši možni čas 24 ur, drugi zatrjujejo, da je sok, ki priteče iz njihovega sokovnika, moč hraniti do 72 ur brez izgube okusa ali hranilnih snovi.
 
RESNICA: Po naših izkušnjah je treba sok, hranjen v hladilniku, zaužiti najpozneje v 48 urah.

 
Vedno pravimo, da ima sok najboljši okus in največjo hranilno vrednost takoj po sočenju. Če ga vseeno želite shraniti, svetujemo, da ga popijete najpozneje do konca dneva. Vendar pa lahko sok, pripravljen s počasnim sokovnikom in hranjen pri pravi temperaturi (2 do 4 °C) ohrani večino okusa in hranilne vrednosti do 48 ur. Dejanska trajnost soka je odvisna od kakovosti uporabljenega sadja in od izbire živil za sočenje. Sok iz prezrelega sadja zdrži manj časa, medtem ko recimo citrusi vsebujejo kislino, ki utegne upočasniti izgubo hranil.
 
Upoštevajte, da to velja samo za sokovnike z majhnim številom vrtljajev. Centrifugalni sokovniki delujejo pri 10.000 vrtljajih na minuto, pri čemer prepojijo sok z zrakom, zato takojzačne oksidirati. Iz tega razloga je treba sok, pripravljen s sokovniki z velikim številom vrtljajev, zaužiti takoj po pripravi.
 

Upamo, da vam bodo ti napotki pomagali pri izbiri pravega sokovnika. Tukaj si lahko ogledate še drugi del članka.

Objavljeno: 16. Maj 2019