###message

Najbolj pogoste napačne predstave o sokovnikih - 2. del

V drugem delu naše serije si bomo ogledali še štiri zmotne trditve, s katerimi podjetja reklamirajo svoje sokovnike.

Drugi del od dveh. Prvi del serije si lahko ogledate tukaj.

Garancije

guarantee

MIT: Daljša garancija je prednost.
 
RESNICA: Preberite drobni tisk! Obljubljena »15-letna garancija« verjetno ni tako ugodna, kot kaže na prvi pogled.

Vrednost garancije je odvisna izključno od elementov, ki jih pokriva, možnosti servisiranja in oskrbe z rezervnimi deli. Bodite pozorni na izraze, kot so »omejena garancija« ali »možne so nekatere izjeme«. Kupci, katerih prejšnji sokovniki so se pokvarili v garancijskem roku, so nam povedali, kako presenečeni so bili ob ugotovitvi, da garancijsko kritje ni vključevalo sestavnega dela, ki so ga potrebovali (običajno je bil to nastavek za sočenje ali vijak). Slišali smo tudi, da veliko podjetje za proizvodnjo sokovnikov ponuja 15-letno garancijo, vendar v drobnem tisku piše, da garancija velja le, če je kupec redno pošiljal sokovnik na servis na preventivne preglede.
 
Če je to le mogoče, je dobro pregledati ocene uporabnikov ali objave na forumih, iz katerih lahko sklepate, kakšno podporo v resnici nudita proizvajalec in trgovec.

Prestižne evropske in ameriške znamke

Marka a kraj produkcji


MIT: Najboljši sokovniki so izdelani v ZDA in Nemčiji.
 
TRUTH: Večina sokovnikov je narejenih na Kitajskem
 
Preden naročite sokovnik, preverite državo izvora. »Nemški« sokovnik je bil verjetno uvožen iz Kitajske, kjer ga je izdelala tovarna Guangdong. Tako kot velja za večino elektronike in naprav, tudi sokovniki ponavadi niso izdelani v državi, kjer je registrirana znamka, temveč so uvoženi iz Kitajske. Sokovnik Champion je edini sokovnik za domačo uporabo, ki ga še vedno izdelujejo v ZDA. Kar zadeva zmogljivost in zanesljivost, so najboljši sokovniki izdelani v Južni Koreji. To trdimo na osnovi povratnih informacij in testiranj, opravljenih v našem servisnem oddelku. V Južni Koreji med drugim izdelujejo sokovnike Sana, Kuvings, Tribest, Angel, Hurom in večino modelov Omega.
Preizkusili smo številne kitajske sokovnike, ki so mnogo cenejši od južnokorejskih. Razočarani smo bili nad kakovostjo in zanesljivostjo teh naprav. Velika težava je tudi to, da za mnoge kitajske modele niso na voljo rezervni deli, ker so dotični model izdelali samo enkrat v velikem številu. Seveda to ne pomeni, da so vsi kitajski izdelki slabe kakovosti. Tam izdelujejo nekatere najboljše pametne telefone in elektronske naprave. A na temelju naših izkušenj trdimo, da so imeli pri izdelavi večine kitajskih sokovnikov pred očmi le nizko ceno.
 
 
 

Kateri sokovnik iztisne najbolj zdrav sok?

Zawartość witamin

MIT: Nekateri počasni sokovniki iztisnejo bolj hranljiv sok kot drugi.
 
RESNICA: Med sokovi, pripravljenimi z različnimi počasnimi sokovniki, je le majhna razlika glede vsebnosti hranilnih snovi.

Kateri sokovnik nam priskrbi največ hranilnih snovi? Odgovor je enostaven: tisti, ki iztisne največjo količino soka. Vsebnost hranilnih snovi na mililiter soka je v splošnem enaka pri vseh kakovostnih počasnih sokovnikih. Zato nam bo največ hranilnih snovi priskrbel tisti sokovnik, ki bo iztisnil največ soka iz enake količine živil. V tem primeru je »zmagovalec« sokovnik Angel, saj njegova tehnologija dvojnega vijaka omogoča največji izkoristek. Vendar je ta sokovnik zelo drag, pa tudi rokovanje z njim zna biti v nekaterih pogledih nekoliko zahtevno.

Ko se odločate med različnimi modeli kakovostnih počasnih sokovnikov, se vam ni treba ozirati na to, da vam priskrbi »največ hranilnih snovi«. Bolje se je osredotočiti na vrsto živil, ki jih nameravate sočiti in na temelju vaših potreb izbrati pravi tip sokovnika (vertikalni z enojnim vijakom, horizontalni z enojnim vijakom ali horizontalni z dvojnim vijakom).

Treba pa je vedeti, da je vsebnost hranilnih snovi pri počasnih sokovnikih večja kot pri hitro vrtečih se centrifugalnih modelih, saj pri centrifugalnih aparatih sok oksidira zaradi velikega števila vrtljajev.

Ali je res pomembna velikost vijaka in nastavka za sočenje?

Rozmiary

MIT: Z velikim vijakom oziroma nastavkom za sočenje boste iztisnili več soka.

RESNICA: Ni neposredne povezave med velikostjo vijaka oz. nastavka za sočenje in učinkovitostjo sočenja.


Nekateri proizvajalci reklamirajo velikost nastavka za sočenje oziroma vijaka s slogani, kot so »Največji vijak iztisne največ soka« ali »Posebno velik nastavek za sočenje za še bolj okusen sok«. V večini primerov je to navadno pretiravanje. Nismo ugotovili neposredne povezave med velikostjo delov sokovnika in njegovim izkoristkom. Res pa v nekaterih primerih, recimo pri vertikalnih sokovnikih z veliko odprtino za vstavljanje živil, kot sta Kuvings C9500 ali Omega MMV, širši polnilni valj lahko pomeni hitrejše oziroma enostavnejše sočenje. Vendar smo dejansko ugotovili rahlo večji izkoristek pri manjših vertikalnih sokovnikih, kot je Sana 828. In horizontalni sokovniki z enojnim vijakom imajo znatno manjši nastavek za sočenje, izkoristek pa je podoben kot pri aparatih z večjim nastavkom.

Upamo, da se vam zdi ta članek koristen. Če še niste prebrali prvega dela, ga lahko preberete tukaj.

Objavljeno: 20. Maj 2019