###message

4 najpogostejše napake, zaradi katerih se vaš sokovnik lahko poškoduje

Pri nas servisiramo vse modele sokovnikov, ki jih prodajamo, zato smo vprašali naš servisni oddelek, na katere vrste poškodb najpogosteje naletijo in kako se jim izogniti. Samo po sebi se razume, da ne boste dali sokovnika v pomivalni stroj, in pazili, da vam ne pade na tla, glede ostalega pa je tu seznam najpogostejših napak, ki utegnejo povzročiti okvaro.

čištění odšťavňovače
čištění odšťavňovače

#1 Pranje sestavnih delov v vreli vodi in sušenje sestavnih delov v pečici

 

Sestavni deli se lahko v vroči vodi deformirajo. Že majhna sprememba oblike lahko vpliva na delovanje sokovnika, povzroči iztekanje soka ali celo onemogoči sestavitev aparata. Vroča, še zlasti pa vrela voda lahko poškoduje magnetne senzorje v vertikalnih sokovnikih, kar pomeni, da bo sokovnik »mislil«, da aparat ni varno sestavljen in ga zato ne bo mogoče vključiti. Lahko se poškodujejo celo tesnila, zaradi česar se lahko zgodi, da sok izteka v motorni del.

Osnovno pravilo je: nikoli ne perite sokovnika ali njegovih delov v vodi, ki ima več kot 80 stopinj Celzija. In ne sušite sestavnih delov v pečici ali na grelnem telesu.

 

odšťavňování jablka
odšťavňování jablka

#2 Uporaba noža ali čistilne krtačke kot potiskača

 

Če ravno ne veste, kje je potiskač, zakaj ne bi kar z nožem ali krtačko potisnili živila v sokovnik? Saj boste vendar previdni in ne boste potisnili pregloboko. In potem - ojoj! Ena možnost je, da se
nož odlomi, ali pa vstavljeni predmet zablokira polža in poškoduje ohišje.

To je ena najpogostejših napak pri uporabi počasnih sokovnikov, ki pa se ji zlahka izognemo. Če ste izgubili potiskač, lahko naročite novega na naši strani z rezervnimi deli. Do takrat – ali dokler ne najdete svojega potiskača – vam lahko kot potiskač služita korenček ali steblo stebelne zelene.

 

odšťavňování špenátu
odšťavňování špenátu

#3 Vstavljanje prevelike količine živil naenkrat ali priganjanje sokovnika

 

Noben sokovnik za hladno sočenje ne mara priganjanja. Če tlačite vanj še več kosov sadja ali zelenjave, ko je polnilni valj že poln, sok ne bo prav nič hitreje iztekal, dejansko pa lahko s tem povzročite težave. Večina vertikalnih počasnih sokovnikov ima vgrajen varnostni mehanizem, ki ustavi motor, še preden se to zgodi. Pri horizontalnih sokovnikih morate biti previdnejši, saj nimajo takšne zaščite. V splošnem se težko zgodi, da bi se horizontalni počasni sokovnik »zabasal«, toda odvečni sok se začne dvigovati v polnilni valj. V najslabšem primeru sok pronica skozi tesnilo v motor.

Rešitev je enostavna: upočasnite se. Večina vertikalnih počasnih sokovnikov deluje tako, da sami »požirajo« vstavljene kose živil, zato samo vstavljajte po en kos naenkrat in počakajte, da ga sokovnik obdela, preden vstavite naslednjega. Korenček podržite in pustite, da ga vertikalni sokovnik lomi po koščkih, namesto da bi vrgli vanj cel debel koren. Če pri horizontalnem sokovniku opazite, da se sok začenja dvigovati v polnilni valj, se upočasnite. Naj sokovnik najprej obdela, kar je že v njem. Ko izteče večina soka iz posameznega kosa živila, počasi vstavite naslednji kos. To še zlasti velja za mehke sadeže, npr. ananas ali jagode.

Razen tega, da je takšen pristop boljši za sokovnik, s počasnim dodajanjem živil pridobite še nekaj: če daste sokovniku dovolj časa za obdelavo živil, zmore iztisniti do 15 % več soka.

čištění odšťavňovače
čištění odšťavňovače

#4 Nezadostno čiščenje

 

Vedno pogosteje vidimo sokovnike, poškodovane zaradi pomanjkljivega čiščenja. Morda ne verjamete, da lahko nezadostno čiščenje sokovnika povzroči okvaro, vendar se to v resnici dogaja. Zgodi se namreč, da se posušeni ostanki soka ali vodni kamen nabirajo na tanki mrežici nastavka za sočenje. Sčasoma se luknjice v nastavku zamašijo, kar povzroči povečan pritisk med sočenjem, saj je na voljo manj luknjic, skozi katere sok lahko izteka. Zaradi povečanega pritiska se lahko zgodi, da nastavek za sočenje poči. V bolj skrajnem primeru lahko poči boben ali pa celo pride do preobremenitve motorja in motor pregori.

Tudi rešitev te težave je enostavna: temeljito očistite aparat po vsaki uporabi. Posebno skrbno s krtačko očistite ostanke soka in delčke pulpe z nastavka za sočenje. Kot svetujejo navodila za uporabo, občasno namočite nastavek za sočenje v čistilno raztopino. Nikar ne dopustite, da bi vaš nastavek postal tako zanemarjen, kot je ta na fotografiji. Bodite prijazni do svojega sokovnika, pa vam bo zvesto služil vrsto let.

Objavljeno: 9. Januar 2018