###message

Ocena horizontalnega sokovnika s keramičnim vijakom

Ali je lahko horizontalni sokovnik, izdelan na Kitajskem, s ceno 220 evrov, enako zmogljiv kot sokovniki uveljavljenih znamk, ki stanejo prek 400 evrov? Preizkusili smo priljubljeni horizontalni sokovnik srednjega cenovnega razreda, da bi videli, kako se obnese.

Video Reviews

OBLIKA

Design

V primerjavi z imitacijami znanih sokovnikov s ceno okoli 100 evrov, ki prihajajo s Kitajske, ta nekoliko dražji sokovnik ustvarja spodoben prvi vtis. Oblikovan je enostavno, celo nekoliko elegantno. V nasprotju z večino horizontalnih sokovnikov je motorni del postavljen pokonci. Videti je, kot da ima visoko težišče in se utegne hitro prevrniti, vendar je ostal stabilen ves čas preizkusa. Na vrhu ohišja sta osvetljeni tipki za vklop in vzvratni tek. Pri edinstvenem vijaku so na voljo tri nastavitve, s katerimi nastavljamo pritisk vijaka ob ohišje bobna za sočenje. Vijak je bel in izdelan iz keramike, česar nismo še nikoli videli. V boben je vgrajena zaklopka, s katero preprečimo kapljanje soka po končanem sočenju, medtem ko je polnilni valj povprečne velikosti. Pomanjkljivost je ta, da ni priložen nastavek za mletje, čeprav je na voljo za doplačilo. Razen tega je nastavek za sočenje izredno majhen in komajda pokriva iztočno odprtino za sok, medtem ko imajo dražji sokovniki valjast nastavek z mnogo večjo površino. In nazadnje, posodici za sok in pulpo imata prostornino le pičlega pol litra, kar pomeni, da morate večkrat prekiniti sočenje za praznjenje posodice za pulpo.
 
 
 

 
 
 

 
 
 
 
 

 

FUNKCIONALNOST IN ENOSTAVNOST UPORABE

FUNCTIONALITY_EASE OF USE

Ta priljubljeni sokovnik predstavljajo kot močno, večopravilno napravo, ki je enostavna za uporabo in čiščenje. V večji meri ta obljuba drži. Sestavljanje je enostavno, saj je treba sestaviti samo štiri dele (boben, vijak, nastavek in končni pokrovček). Malo nas je skrbelo zaradi vzvoda za sprostitev bobna, saj smo dobili občutek, da je vzmet prešibka. Velike težave smo imeli s potiskačem, opremljenim z gumijastim tesnilom, ki naj bi zagotavljal dobro tesnjenje. Žal je tesnilo preveč učinkovito. Večkrat smo le s težavo povlekli potiskač navzgor, saj je tesnilo ustvarilo vakuumu podoben podtlak, ko je potiskač dosegel dno polnilnega valja. Čiščenje sokovnika je lahko in hitro, čeprav smo bili presenečeni, ker ni priložena čistilna krtačka za kovinsko cedilo. Vendar to ni bila posebna težava, ker smo ga zlahka očistili s pomivalno gobico.

UČINKOVITOST

Performance

Da bi kar najbolj zanesljivo preverili učinkovitost sokovnika, smo ga preizkusili s petimi različnimi živili in še z receptom za mešani sok. Preizkušani sokovnik žal nima dodatnega nastavka za mletje, zato nismo mogli preveriti njegove zmogljivosti pri mletju živil ali pri izdelavi masla iz oreškov.

Pomaranče. Kot smo pričakovali, ta sokovnik odlično obdela pomaranče. Iz 500 g olupljenih pomaranč smo dobili 340 ml bistrega, okusnega soka.

Korenje. Tako kot večina kakovostnih horizontalnih sokovnikov, tudi naš testni model ni imel težav s korenjem. S stiskanjem enega kilograma korenja smo dobili solidnih 400 ml soka. Korenčkov sok je bil okusen in razmeroma bister – čeprav ne tako bister kot pri sokovnikih s kompletnim cedilom z drobnimi luknjicami. Roke so nas začele boleti, ker smo morali vsakič potegniti potiskač navzgor, saj se je kar naprej zatikal zaradi preveč tesnečega tesnila.

Jabolka. Z uporabo običajnega krožnega rezila za jabolka, ki z eno potezo razreže sadež na osem rezin, smo pripravili za sočenje en kilogram svežih jabolk Granny Smith. Po našem mnenju so to najboljša jabolka za sočenje. Dobili smo 675 ml temnega, rahlo kašastega soka in še 100 ml lahne pene, ki pa smo jo zlahka posneli. Seveda bi lahko sok zlahka precedili in tako odstranili delčke pulpe in peno. Opazili smo, da se je veliko koščkov jabolk zataknilo v bobnu za sočenje. A bolj nas je skrbel rahel vonj po smodeči se elektroniki.

Ananas. Zaradi vlaknaste strukture je ananas vedno izziv za sokovnike z majhnim številom vrtljajev. A ta sokovnik srednjega cenovnega razreda je čudovito obdelal ananas, če smo le počasi potiskali rezine v polnilni valj. Ko smo jih potiskali prehitro, se je sokovnik malce zamašil. Iz 500 gramov svežega ananasa je nastalo 330 ml blagega in razmeroma čistega soka. Toda vonj po smodeči se elektroniki je postajal vedno močnejši. Pogledali smo v priročnik. Tam piše, da se motor samodejno ustavi po 20 minutah neprekinjene uporabe. Mi smo s prekinitvami uporabljali sokovnik približno 15 minut in mogoče se je motor približeval svojemu limitu.

Špinača. Zanimalo nas je, kako bo sokovnik opravil z listno zelenjavo, zato smo obdelali 200 gramov mlade špinače, potem ko smo pustili sokovnik počivati 20 minut, da se je ohladil. Aparat je hitro in zlahka obdelal špinačo, ko smo jo spravili vanj. Izziv je bil namreč stlačiti špinačne liste v polnilni valj standardne velikosti, pri tem pa zatikajoči se potiskač ni prav nič olajšal položaja. Rezultat je bil 80 ml temnozelenega špinačnega soka, ki je krasen dodatek korenjevemu ali pesinemu soku. Smrad po smodeči se elektroniki se je celo še okrepil, zato smo izključili sokovnik in končali preizkušanje za tisti dan.

Mešani sok. Testni sokovnik smo pustili počivati čez noč, saj nas je zanimalo, ali bo vonj po smodenju izginil. Naslednji dan smo pripravili mešani sok iz lubenice, ananasa in jagod. Motor je še vedno smrdel po zažganem, vendar vonj ni bil več tako močan kot prejšnji dan. Na žalost se je sokovnik prav mučil s to kombinacijo. Dvakrat se je povsem zamašil, tako da je bilo treba prekiniti sočenje in ga očistiti. Za to je bil kriv drobcen nastavek za sočenje. Vsa vlakna so namreč pritiskala ob tako majhno površino, ki tega ni zmogla.

CELOTNI VTIS

Overall

Ta sokovnik nas je sprva navdušil z elegantno obliko in učinkovitim delovanjem. Dokaj dobro se je izkazal pri večini živil, če smo ga le polnili v zmernem tempu. Toda med testiranjem je postalo jasno, da je moral izdelovalec za nizko ceno žrtvovati nekaj kvalitete. Nekaj elementov – denimo slabotna ročica za spreminjanje pritiska, majhni posodi, »lepljiv« potiskač in slaba angleščina v navodilih za uporabo – je razkrivalo, da ta sokovnik spada v drugo ligo, v primerjavi z najboljšimi horizontalnimi sokovniki. Še več pomislekov sta nam vzbudila vonj po prežganem motorju in hitro mašenje nastavka za sočenje. Dveletna garancija je običajna za cenejše sokovnike – kar seveda ni niti približno enako desetletni ali celo daljši garanciji, ki jo dobite z najboljšimi znamkami. Glede na ceno bi bil ta sokovnik sprejemljiv za občasno sočenje široke palete živil, če bi bili pripravljeni spregledati njegove pomanjkljivosti.

ZA

  • ugodna cena
  • učinkovito delovanje
  • enostavno čiščenje
  • nastavljiv pritisk

PROTI

  • vonj po smodeči se elektroniki
  • »lepljiv« potiskač
  • majhen nastavek za sočenje, ki se hitro zamaši
  • majhni posodi za sok in pulpo