Horizontalni sokovnik, kakršnega še nismo videli

Zanimivo preoblikovanje horizontalnega sokovnika – toda ali žanje uspeh? Ocenjujemo kompaktni model sokovnika znanega izdelovalca s konkurenčno ceno 330 evrov.

Video test

OBLIKA

recenze odšťavňovače philips avance

recenze Philips Avance HR1985Ko smo prvič zagledali ta sokovnik, nam je padlo v oči dvoje. Prvič, sokovnik je zelo kompakten. Širok je samo 11 cm, zato zavzame bistveno manj prostora na kuhinjskem pultu kot običajni horizontalni sokovnik. Drugič, minimalistično oblikovanje ustvarja vrhunski vtis, tudi po zaslugi kakovostne plastike in zlasti masivnega kovinskega zaklopa. V nasprotju z vsemi horizontalnimi sokovniki, ki smo jih kdaj testirali, pri katerih se je vijak vrtel v smeri stran od motorja, pulpa pa se je izločala na koncu bobna, se vijak tega sokovnika vrti v smeri proti motorju, pulpa pa se izloča v integrirano posodo – ki je še eden od elementov, ki daje temu sokovniku izrazito »aerodinamičen« videz. Naslednja značilnost aparata je, da sploh nima kovinskega nastavka za sočenje, marveč dva majhna plastična venca, ki se stakneta skupaj in tvorita valjasti filter.

FUNKCIONALNOST IN ENOSTAVNOST UPORABE

 recenze odšťavňovače philips

recenze Philips Avance HR1895Ta sokovnik je zasnovan za hitro in enostavno uporabo – in v veliki meri uresničuje ta cilj. Vendar ima to svojo ceno. Za razliko od večine horizontalnih sokovnikov, ki delujejo s 70 do 80 vrtljaji na minuto, hitrost vrtenja tu ni navedena nikjer v navodilih za uporabo ali na spletni strani. Zato smo sami opravili meritev in ugotovili, da se vijak zavrti približno tristokrat v minuti! To omogoča hitro sočenje, vendar pri tem nastaja tudi veliko pene, tako kot pri centrifugalnih sokovnikih. Izdelovalec zagotavlja enominutno čiščenje – in ko smo povsem osvojili postopek razstavljanja, se je ta navedba izkazala za bolj ali manj resnično. Ni kovinskega nastavka za sočenje, ki bi ga bilo treba čistiti s krtačko. Večino koščkov živil je odplaknila že tekoča voda. Kljub temu priporočamo uporabo gobice pri živilih, ki jih je teže očistiti. Kompaktna oblika prinaša eno veliko pomanjkljivost, in sicer je polnilni valj najožji od vseh, kar smo jih videli pri horizontalnih sokovnikih. Zato je treba narezati živila na majhne koščke, pa kljub temu jih sokovnik včasih začne potiskati navzgor po polnilnem valju zaradi majhne prostornine bobna za sočenje in razmeroma velikega števila vrtljajev.

UČINKOVITOST

 recenze odšťavňovače philips

V želji, da bi objektivno ocenili učinkovitost tega kompaktnega sokovnika, smo obdelali pet različnih živil in preizkusili še dva recepta iz impresivne priložene knjižice receptov. Tu so rezultati...

Pomaranče: Večina sokovnikov dobro obdela pomaranče – in tudi ta ni izjema. Iz 500 g olupljenih pomaranč je napravil 320 ml soka. Sok je bil kakovosten, vendar je vseboval malce več pulpe kot je običajno.

recenze Philips Avance HR1895Korenje: Korenje je kakor ustvarjeno za horizontalne sokovnike, a pri tem sokovniku smo bili neprijetno presenečeni. Majhen vijak odvzema le drobne kose korenčka, pred tem pa je treba korenčke še narezati po dolžini, da jih sploh lahko spravimo v ozek polnilni valj. In kot pri sokovnikih z dvema vijakoma, je tudi tu potrebne veliko sile za potiskanje korenčka v sokovnik. Slabo oblikovani potiskač je pri tem še dodatna nadloga, saj je votel, zgornji del pa je kakor odprta škatla. Tako močno ga je treba potiskati navzdol, da so nas začele boleti dlani. Težavo smo rešili tako, da smo napolnili vrhnji del s papirnimi brisačami in tako ustvarili mehkejšo površino. Na naše presenečenje so se pojavile tudi težave z vračanjem korenja navzgor po polnilnem valju, kar je bržkone posledica majhnega premera ohišja vijaka in mašenja izhodne odprtine z mokro pulpo. Na srečo smo to uspeli rešiti s priročnim stikalom za vzvratni pogon. Dobljeni sok je bil manj izdaten in bolj voden kot pri tipičnem horizontalnem sokovniku. Iz enega kilograma korenja smo dobili 400 ml soka, kar je nekako znotraj povprečja.

recenze Philips Avance HR1895Jabolka: 
Za razliko od korenja je sokovnik hitro in zlahka obdelal jabolka. Uporabili smo običajno krožno rezilo za jabolka, ki nareže sadež na osem krhljev – ki so bili ravno prav veliki za odprtino polnilnega valja. Kot pri centrifugalnem sokovniku, je tudi tu velika vrtilna hitrost ustvarila veliko pene. Iz enega kilograma jabolk je nastalo 650 ml bistrega, vodenega soka in 200 ml goste pene. Okus soka je bil lahkoten in svež, ne pa intenziven in bogat, kot pri sokovnikih z manjšo vrtilno hitrostjo.

Ananas: Po slabi izkušnji z jabolki smo s strahom pričakovali, kako bo z ananasom, saj je prav ananas najpogostejši krivec za zamašitev sokovnikov. Na srečo so bile naše skrbi neutemeljene. Sokovnik je z lahkoto obdelal ananas. Iz 500 g ananasa je nastalo 320 ml okusnega, rahlo kašastega soka.

Špinača: Na spletni strani izdelovalca je navedeno, da je mogoče s tem modelom sokovnika sočiti špinačo. Zato smo radovedno pričakovali rezultat, saj so sokovniki z veliko vrtilno hitrostjo običajno neučinkoviti pri sočenju listne zelenjave. Naša slutnja se je izkazala za pravilno. V sokovnik smo dali 200 g mlade špinače (kar je več kot se morda sliši) in ven je prišla gosta pena z malenkostno količino (pribl. 40 ml) soka na dnu.

Preizkusili smo še dva recepta iz priložene knjižice: 'Paradižnikovo juho z baziliko' in 'Rdečo senzacijo'. Juho smo pripravili tako, da smo najprej iztisnili sok iz paradižnika, bazilike in rdeče paprike skupaj (sokovnik s temi živili ni imel težav), potem pa smo juho pogreli z dodatkom kokosovega mleka. Jed je bila zares okusna. Morali smo dodati še nekaj čiste zelenjavne juhe, da smo poudarili okus, in pa nekaj koruznega škroba, saj je bila juha dokaj vodena.
'Rdeča senzacija' je okusna in hitro pripravljena kombinacija sokov lubenice, jagod, ananasa in limete.

CELOTNI VTIS

 recenze odšťavňovačů

V splošnem ima ta sokovnik dobre in slabe plati. Izdelan je na Kitajskem, ustvarja soliden vtis in je zelo lep na pogled. Hitro deluje in čiščenje je zelo enostavno. Toda kompaktna zasnova je omejila učinkovitost. Zaradi odsotnosti nastavka za sočenje nastaja voden sok z delci pulpe. Plastični filter je krhek in ena od paličic, ki ga sestavljajo, se je po nekajkratni uporabi že ukrivila. Ta sokovnik je privlačna izbira, če nameravate iztiskati sok iz pomaranč, ananasa, mehkega sadja in podobnih sadežev. Če pa želite sočiti listno in korenasto zelenjavo, priporočamo pravi horizontalni sokovnik z majhno vrtilno hitrostjo. Tudi dveletna garancija je dokaj pičla v primerjavi z desetletnimi ali celo daljšimi garancijami, ki jih ponujajo pri konkurenčnih modelih.

ZA

  • sijajen dizajn

  • hitro in enostavno upravljanje

  • enostavno čiščenje

  •  majhnih dimenzij

 

PROTI

  • ozek polnilni valj

  • neudoben potiskač

  • voden in penast sok

  • to ni sokovnik z majhnim številom vrtljajev