###message

Sveži sok: najboljši način, da otroci dobijo dovolj vitaminov in mineralov

»Ne maram banan in brokolija«. Kako pogosto slišite podobne stavke iz ust vaših otrok? Kakšno sadje še pojejo, zelenjavo pa pogosto zavrnejo. Pogajanja so mnogokrat zelo trda. S pripravo sokov se boste izognili prepirom.

So vaši otroci izbirčni?

 610

»Ne maram banan in brokolija«. Kako pogosto slišite podobne stavke iz ust vaših otrok? Kakšno sadje še pojejo, zelenjavo pa pogosto zavrnejo. Pogajanja so mnogokrat zelo trda.

Imamo preprosto rešitev za še tako trmaste otroke - ponudite jim barvite sveže sokove in sorbete, ki jih dali dovolj vitaminov in mineralov.


Glede na raziskave 80% otrok poje premalo sadja in zelenjave. Poglejmo, kakšen naj bi bil optimalen dnevni vnos sadja in zelenjave pri otrocih.
* OTROCI DO 1. LETA STAROST naj bi dnevno zaužili cca. 100g sadja in 100g zelenjave.
* OTROCI MED 1. IN 3. LETOM STAROSTI naj bi pojedli od 100-120g sadja in 100-180g zelenjave, razdeljene na dva obroka.
* OTROCI PO 3. LETU STAROSTI bi morali pojesti dva sadna in tri zelenjavne obroke. Da bi zaužili priporočeno dnevno količino sadja in zelenjave bi ta morala biti kot priloga pri vsakemu obroku. Eno jabolko na dan ne zadosti dnevnim potrebam.

 

OTROK NE ZAVAJAJMO

Ko se novorojenček začne privajati na gosto hrano je to navadno kuhana zelenjava, ki ne izgleda slastno niti nima posebnega okusa. Veliko otrok prve poskuse uvajanja goste hrane zavrača. Na internetu je mnogo nasvetov kako otroke prelisičiti in jim sadje ter zelenjavo »prikriti« v hrano. Naš nasvet je, da se tega ne poslužujte. Ko bodo otroci to ugotovili, bodo še bolj odklanjali hrano ter izgubili zaupanje v vas. Otrok ne silite, naj jedo sadje in zelenjavo. Raje razmislite, kako jim lahko pripravite okusne obroke.


PRIPRAVLJANJE SOKOV JE LAHKO ZABAVNO

Otroci so veseli, če nam lahko v kuhinji pomagajo. Priprava sokov iz sadja in zelenjave je zaradi svoje barvitosti ter slastnega okusa prava zabava za otroke. Sadje in zelenjavo vam lahko umijejo ter z manjšim nožem narežejo. S kvalitetnim sokovnikom Sana EUJ-707 lahko pripravite sorbet in sladoled. V nadaljevanju ponujamo tri recepte katere lahko pripravite z vašim otrokom.

PINA COLADA ZA OTROKE (2 skodelici)
* ½ ananasa
* 1 jabolko
* 2-3 žličke kokosovega mleka
* 1 pomaranča
* 1 banana

Sadje olupite, narežite na manjše koščke ter vstavite v sokovnik. Ko bo napitek pripravljen dodajte kokosovo mleko ter zmešajte.

ZMRZNJENA LUBENICA

* 1/2 lubenice
* 1 skodelica pomarančnega ledu

Najprej pripravite pomarančni led. Stisnite 1 veliko pomarančo in jo zmešajte s 100ml vode. Za eno uro postavite v zamrzovalnik, nato zmešajte in ponovno postavite v zamrzovalnik, za približno 30 min. Še malo zmešajte in vaš pomarančni led bo pripravljen. Nato sočite polovico lubenice in dobljeni sok zmešajte s pomarančnim ledom. Pa na zdravje.

ČOKOLADNA BANANA
* 2 banana
* 1 pomaranča
* 75ml jogurta ali 1 žlica čokoladne kreme zmešane z malo mleka
* naribana čokolada

Tisti, ki imate sokovnik Sana EUJ-808  boste lažje pripravili tole sladico. V sokovnik nalijte jogurt, dodajte sladoled, banano in pomarančni sok. Če imate drug model sokovnika Sana najprej olupite banano in pomarančo. V kozarcu zmešajte jogurt in sladoled ter dodajte sok banane in pomaranče. V tem primeru je morda najbolje uporabiti mešalnik. Na koncu potresite z naribano čokolado in slasten napitek bo pripravljen.

Objavljeno: 24. Marec 2015