###message

Sočenje jabolk: katera jabolka naredijo najboljši sok? Kakšen je najboljši način za sočenje jabolk?

5 najboljših sort jabolk za sočenje, primerjava jabolčnega soka iz različnih tipov sokovnika in veliko drugih trikov za boljši rezultate.

JABOLKA
JABOLKA

Osnove sočenja jabolk:

  • Čvrsta jabolka so najboljša za sočenje.
  • Mehka jabolka dajo malo soka. Namesto soka ustvarijo jabolčno kašo.
  • Jabolka, ki so bila shranjena dlje časa so običajno mehkejša in se najbolje sočijo s hidravlično stiskalnico.

Najboljše sorte jabolk za sočenje

odšťavňování jablek
odšťavňování jablek

Fuji

  • eden izmen najboljših jabolk za uživanje
  • primeren tudi za sočenje
  • dober, uravnotežen sok, ki ni preveč sladek
  • relativno drag v primerjavi z rdečim delišesom ali granny smith-om
odšťavňování jablek
odšťavňování jablek

Honeycrisp

  • ena najboljših sort jabolk za sočenje
  • čvrst in sladek
  • nekateri pravijo, da je najbolj okusna sorta jabolk za uživanje
  • visoka vsebnost soka
  • drag
  • omejena dostopnost
odšťavňování jablek
odšťavňování jablek

Gala

  • blažje jabolko - ne presladko ali kiselkasto
  • vredu za sočenje, vendar pazite, da so sveža, saj so ta jabolka včasih premehka
  • dobro dostopen
  • poceni
odšťavňování jablek
odšťavňování jablek

Rdeči delišes

  • dobro dostopen
  • zelo sladko
  • dober za izdelavo jabolčnega soka za otroke, saj imajo raje slajše sokove
  • višja vsebnost sladkorja kot pri ostalih jabolkih
odšťavňování jablek
odšťavňování jablek

Granny Smith

  • naše najljubše jabolko za recepte sokov
  • zelo visok izkoristek soka
  • malo sladkorja
  • dobro dostopen
  • kiselkast okus - najbolje deluje če ga pomešamo z ostalimi sokovi

Sledite tem nasvetom za najboljši izkoristek jabolčnega soka in okus.

#1 Jabolka dobro operite (ali kupite ekološka jabolka).  Komercialno pridelana jabolka so pogosto obdelana s kemikalijami ali pesticidi.

#2 Ne sočite povoskanih jabolk. V trgovi morda res delujejo lepa in sijoča, toda parafinski vosek odvzame okus in lahko pusti premaz na delih sokovnika.

#3 Ne sočite stebla. Steblo je trdo in lahko poškoduje cedilo sokovnika.

#4 Jabolk ne lupite. Sokovnik bo učinkovito ločil lupino od mesa, obenem pa še vedno izcejal koncentrirane vitamine, ki jih najdemo v lupini.

#5 Ne sočite sredice jabolka s pečkami. Medtem ko dober sokovnik lahko obvlada tudi peške, le te vsebujejo sledove cianida. Čeprav bi bilo potrebno več kot 100 pešk, da bi vplivali na človeško telo, menimo, da je bolje biti varen, še posebej če sokove delate za otroke.

#6 Uporabite jabolčni rezalnik. Jabolčni rezalnik zelo hitro in učinkovito nareže jabolko na enake kose in izloči sredico s peškami, kar zagotavlja najboljše sočenje.

#7 Jabolka uporabite takoj potem, ko jih narežete. Jabolka hitro oksidirajo in s tem izgubljajo hranilno vrednost. Rjavo obarvano oksidirano jabolko je tudi manj okusno in privlačno na izgled.

#8 Ne vstavljajte celotnega jabolka v sokovnik naenkrat, tudi če ima dovolj velik vhod. Nekateri vertikalni sokovniki imajo široko vhodno cev. Čeprav je mogoče vanj vstaviti celotno manjše ali srednje veliko jabolko, motorji pogosto ne prenesejo obremenitve. Še pomembneje je, da poveča površino jabolka v sokovniku, kar zagotavlja več soka in manj mokre pulpe.

#9 Precedite peno. Jabolka se naravno penijo, kadar jih sočimo, še posebno pri sokovnikih z veliko hitrostjo. Pena bo hitro oksidirala in porjavela, zato priporočamo, da sok pred pitjem prelijete skozi cedilo. Nekateri sokovniki imajo cedilo priloženo sokovniku.

#10 Jabolčni sok popijte čimprej po sočenju. Tudi zaradi hitre oksidacije jabolk je za najboljši okus in hranljivost priporočljivo popiti jabolčni sok v roku 30 minut po sočenju. To še bolj velja pri sočenju s centrifugalnimi sokovniki, ki med sočenjem dodajajo veliko toplote in zraka.

#11 Dodajte malo limone ali limete za podaljšanje svežine. Naravna askorbinska kislina, ki jo najdemo v limonah in limetah upočasni oksidacijo jabolčnega soka in ga dlje časa ohranja svežega.

Testiranje jabolk v štirih vrstah sokovnikov

Sočili smo enako količino jabolk v štirih različnih vrstah sokovnikov. Tukaj so rezultati:

CENTRIFUGALNI SOKOVNIKI
CENTRIFUGALNI SOKOVNIKI

Prednosti

  • najcenejši tip sokovnika
  • najhitrejši pri sočenju jabolk
  • velika odprtina za vstavljanje

 

Slabosti

  • slaba kakovost soka - veliko pene, sok se hitro loči na dve fazi, peno na vrhu in bister sok spodaj
  • hitra oksidacija, ki jo povzroči visoka hitrost obratov (10,000 obratov na minuto)
  • najglasnejši tip sokovnika
  • zelo mokra pulpa
HORIZONTALNI SOKOVNIKI
HORIZONTALNI SOKOVNIKI

Prednosti

  • visoko-kakovosten sok
  • nizki obrati (60-70 rpm) pomenijo malo oksidacije
  • minimalno penjenje
  • najlažji tip sokovnika za čiščenje (2-3 minute za čiščenje)
  • večina horizontalnih sokovnikov vključuje tudi nastavek za mletje, ki lahko izdeluje jabolčno čežano

Slabosti

  • počasnejši kakor centrifugalni sokovnik
  • malenkost nižji izkoristek soka kot pri vertikalnem sokovniku
VERTIKALNI SOKOVNIKI
VERTIKALNI SOKOVNIKI

Prednosti

  • Nizki obrati (40-50 rpm) ustvarijo minimalno oksidacijo ali penjenje
  • relativno visok izkoristek soka
  • zelo bister sok brez pulpe
  • pošten čas čiščenja (3-4 minute)
  • zelo tih

Slabosti

  • počasnejši kakor centrifugalni sokovnik
SOKOVNIKI Z DVOJNIM ZOBNIKOM
SOKOVNIKI Z DVOJNIM ZOBNIKOM

Prednosti

  • najvišji izkoristek od vseh tipov sokovnikov
  • sok najboljše kakovosti

Slabosti

  • najdražji tip sokovnika
  • kompleksna uporaba in čiščenje

VIDEO: Test sočenja jabolk

24 minut. Podajam svoje mnenje o različnih sortah jabolk, dajem nasvete za sočenje jabolk in nato preizkusim štiri vrste sokovnikov. Na koncu naredim test okusa, da vidim ali lahko zaznam razliko.

Sokovniki prikazani v videu

Objavljeno: 19. Oktober 2021