###message

Razstrupljanje po medvedje: maksimalno izkoristite naravne danosti v pomladnih mesecih!

Regratov med, špinača iz kopriv, pesto iz čemaža – lahko pa celo pripravite okusne koktajle in sokove iz teh rastlin.

Narava razstruplja

zelenje

Regratov med, špinača iz kopriv, pesto iz čemaža - lahko pa celo pripravite okusne koktajle in sokove iz teh rastlin. V nadaljevanju boste izvedeli več o tem, zakaj in kako jih pripraviti!

Izkoristite pomladanske mesece ter naravne danosti, ki nam ponujajo velike količine regrata, čemaža in kopriv. Najdemo jih povsod, na tržnici ali še bolje v naravi. Vendar bodite previdni pri nabiranju čemaža, da ga ne zamenjate z jesenskim podleskom, čmeriko ali šmarnico. Pri koprivah ne boste imeli takšnih težav, vendar bodite previdni, ko jih pobirate.

Torej, ko se boste naslednjič odpravili na sprehod do najbližjega gozda, obvezno vzemite s seboj majhno košaro v katero naberite nekaj regrata, kopriv in čemaža.

 

Uporabite celoten regrat 

Regrat raste kot plevel in ga najdemo povsod, največ pa na travnikih. Lahko uporabite njegove korenine in iz njih pripraviti posebno moko. Cvetovi so odlični za pripravo medu iz listov pa pripravite sok. Regrat vsebuje številne koristne snovi:

* Vitamine A, B, C, D
* Beta-karoten
* Kalij, silicij in kalcij
* 2x višjo vsebnost železa kot ga boste lahko našli v špinači


Zavedati se morate, da je imajo regratovi listi rahlo grenak okus (zelo podoben cikoriji), zato priporočamo sočenje samo mladih listov, ker vsebujejo večjo količino mleka.

Regratov sok ima veliko zdravilnih učinkov na ledvica, jetra in kožo. Po drugi strani pa bodoče mamice sploh ne bi smele piti nobenih regratovih pijač.

 

Ne dovolite, da vas pikanje odvrne

Koprive je res težko spregledati, če nič drugega vas opozorijo nase s tem, da vas spečejo, ko se jih dotaknete. Zato pri nabiranju kopriv obvezno uporabljajte rokavice'''. Iz njih boste lahko pripravili ne le priljubljeno špinačo ali čaj, temveč lahko naredite tudi sok. Koprive so polne zdravilnih snovi:

* vitaminov B in C
* karotena in klorofila
* Kalija, magnezija in železa
* 2x višja vsebnost beljakovin v primerjavi s sojo

Kopriva je znana po svojih razstrupljevalnih in antiseptičnih učinkih. Ti pa je zelo primerni za spomladansko razstrupljanje vašega organizma - čisti kri, spodbuja prebavo in črevesno peristaltiko. Prav tako krepi imunski sistem in ščiti pred virusi.

 

Pri razstrupljanju se zgledujte po medvedu 

Čemaž najdete v skoraj vsakem listnatem gozdu. Zagotovo pa ga boste prepoznali po njegovem okusu in značilnem vonju, ki spominja na česen. Čemaž vsebuje veliko koristnih snovi:

* vitamine A, B, C,
* železo, cink, magnezij, kalcij
* visoka vsebnost joda

Za čemaž je značilno, da ga medvedi zelo radi uživajo, da si očistijo črevesje in kri po dolgi zimi. Medvedi res vedo, kaj delajo.
Poleg omenjenih koristi čemaž nudi tudi zaščito pred virusi ter mikrobi in preprečuje arteriosklerozo.


3 nasveti za pomladne sokove

Ponujamo vam nekaj receptov za sokove, ki jih lahko tudi sami preizkusite. Toda ne pozabite, da lahko pri pripravi uporabite tudi vašo domišljijo in ustvarite še bolj domiselne in še bolj zdrave recepte! Vabimo vas, da jih delite z nami.

Priporočamo, da za sokove iz zelene listnate zelenjave in zelišč uporabite sokovnike z dvojnim zobnikom, dobre rezultate pa boste dobili tudi s sokovniki z enojnim vijakom.

 regrat


Zeleno-rumeno razstrupljanje

* 1 pest mladih listov regrata
* 2 stebla zelene
* 1/2 kumare
* 1 zeleno jabolko
* 1/2 limone

Tropska kopriva 

* 1 peščica listov koprive
* majhen košček ingverja
* 1/3 ananasa
* 1 hruška

Medvedja pomlad

* 2-3 listi čemaža
* skodelice češnjevega paradižnika
* 1 rdeča paprika
* 1 pest peteršilja

Preizkusite naše sokove in kako so vam všeč! Zelo bomo veseli vaših izkušenj! 

Objavljeno: 28. April 2015