###message

Ožemalniki za citruse: Ko res ne želite olupiti še ene pomaranče

Če vas zanima samo sočenje pomaranč, grenivk ali drugih agrumov, so ožemalniki za citruse prava izbira. Ne samo, da so cenejši od počasnih sokovnikov, so tudi veliko hitrejši, saj vam sadja ni treba lupiti. In čiščenje je tudi hitrejše.

citrusovače
citrusovače

Lupljenje ni potrebno

  • Sadje samo prerežite na pol.
  • Ni pomembno, katero vrsto sokovnika za citruse izberete – vsi so hitri in enostavni za uporabo.
  • Kakovost soka je popolna, saj vsi sokovniki za agrume uporabljajo tehnologijo počasne hitrosti ali stiskanja.
  • Čiščenje je preprosto. Samo sperite dele pod tekočo vodo. Citrusov sok naravno ohranja stvari čiste.
electric citrus juicers
electric citrus juicers

Električni ožemalniki citrusov

Električni ožemalniki za citruse uporabljajo vrtljivi polž, ob katerega potisne odprto polovico citrosov. Pri cenejših aparatih polovico citrusov držite ročno, drugi pa uporabljajo vzvod za potiskanje sadja ob polž. Kakorkoli že, pazite, da ne pritiskate premočno, sicer boste morda dobili nekaj grenkih olj citrusov iz lupine v sok. Nekateri stroji imajo polže različnih velikosti za manjše ali večje citruse.

mechanical citrus juicers
mechanical citrus juicers

Ročni ožemalniki

Za razliko od električnih ožemalnikov se polž pri ročnih ožemalnikih ne vrti. Namesto tega se za iztiskanje soka uporabljaj čisto silo in pritisk s pomočjo močnega kovinskega vzvoda. Preprosto položite polovico citrusa z licem navzdol na sito in potegnite vzvod. To je verjetno "najčistejši" sok, ki ga lahko naredite. Ti sokovniki so veliki in zelo masivni, vendar so najhitrejši za uporabo in najlažji za čiščenje. In seveda bodo delovali tudi v apokalipsi, saj elektrika ni potrebna.

nástavce na lisování citrusů
nástavce na lisování citrusů

Nastavki za citruse za počasne sokovnike

Nekateri vrhunski počasni sokovniki ponujajo opcijski nastavek za očenje citrusov. Če že imate enega od teh sokovnikov, je to zelo priročen način, da hitro naredite sok brez lupljenja citrusov. V kolikor zjutraj hitite s pripravo soka iz citrusov, ga boste z opcijskim nastavkom pripravili veliko hitreje kot brez njega. Ko je nameščen na osnovo motorja, deluje na enak način kot električni ožemalnik citrusov. Motor sokovnika vrti polž na katerega pritisnete polovico citrusov. Seveda lahko olupljene citruse vedno iztisnete v sokovniku na standardni način.

Naslednji sokovniki ponujajo nastavek za citruse:

Sana 828

Sana 808

Kuvings Evolution

 

 

Objavljeno: 10. December 2019