###message

Nasveti za zmanjšanje pene pri sočenju soka

Kaj je najpomembnejši dejavnik pri izbiri sokovnika? Za nekatere je to enostavnost uporabe. Za druge je to hitrost. Bistri sok se tudi dosledno uvršča med najpomembnejše dejavnike pri sočenju. Bistrost soka je določena s količino pulpe v soku, penenjem in oksidacijo. Oglejmo si nekaj načinov, kako zmanjšati penjenje.

Odšťavňování bez pěny
Odšťavňování bez pěny

Večja hitrost = več pene

Višji kot so vrtljaji sokovnika, več zraka se vmeša v sok. To je tisto, kar ustvarja peno.

  • Centrifugalni sokovniki delujejo pri približno 10.000 vrt./min. Vedno bodo ustvarili največ pene.
  • Vijačni sokovniki delujejo pri najnižjih hitrostih, običajno med 40-110 vrt/min, odvisno od sokovnika. To zmanjšuje ali celo odpravlja peno, odvisno od sestavine, ki jo sočimo.

Kako odstraniti peno iz soka

 

Nekateri sokovniki vključujejo cedilo, ki se prilega na vrh posode za sok. Na primer, Sana 707 vključuje veliko stekleno posodo za sok s sitom iz nerjavečega jekla po meri. Slednje bo filtriralo vso peno.

Če vaš sokovnik ne vključuje cedila, lahko sok vedno prelijete skozi veliko ročno cedilo, ko ga točite v kozarec. Manjše cedilo lahko uporabite, da izvlečete veliko pene, ne da bi pri tem izgubili preveč soka.

cedník na pěnu
cedník na pěnu

Veliki trije za močno penjenje: špinača, ananas in jabolka

 

jablečná šťáva
jablečná šťáva

Jabolka

 

Jabolka včasih lahko naredijo veliko pene, včasih pa ne. Odvisno je od sorte jabolk in vrste sokovnika.

  • Največ pene bo nastalo iz sladkih in mehkejših jabolk
  • Centrifugalni sokovniki skoraj vedno ustvarjajo peno z jabolki
  • Jabolka Granny Smith ustvarijo najmanj pene, še posebej, če sočenje poteka v enovijačnem vodoravnem ali navpičnem sokovniku.

◄ FOTOGRAFIJA Jabolka Granny Smith skoraj nimajo pene.

pěnaa
pěnaa

Ananas

Sokovniki z enim vijakom naredijo najmanjšo količino pene iz ananasa. Tako centrifugalni sokovniki kot sokovniki z dvojnim zobnikom ustvarijo zelo velike količine pene z ananasom. Cedilo je nujno, saj je včasih lahko razmerje dveh delov pene in enega dela soka! Pri sokovniku Angel je zelo koristno uporabiti opcijski potiskač s silikonskim tesnilnim obročem, saj bo v nasprotnem primeru pena dvigovala v lijaku in ​​je lahko precej packarije.

► FOTOGRAFIJA | V našem testiranju najbolj bister ananasov sok prihaja iz vertikalnih sokovnikov z nižjo hitrostjo, kot je Sana 828. Navpični sokovniki z veliko odprtino, kot sta Kuvings C9500 in Omega MMV, ustvarijo malo več pene zaradi svojih večjih vijakov in višjih hitrosti (60 proti 40 vrt./min). vendar pa je še vedno zelo majhna količina.

špenátová šťáva
špenátová šťáva

Špinača

 

Temu se ne moremo izogniti: špinača ustvari največ pene od katerega koli sadja ali zelenjave. Ne glede na sokovnik bo prišlo do občutnega penenja. Za ločevanje pene od soka je lahko zelo uporabno grobo cedilo.

◄ FOTOGRAFIJA Pri našem testiranju je vodoravni sokovnik z enim vijakom ustvaril najmanj pene pri sočenju špinačo. Še vedno je bilo nekaj pene, vendar precej manj v primerjavi z drugimi sokovniki. Centrifugalni sokovniki niso priporočljivi za nobeno listnato zelenjavo, saj je rezultat skoraj vedno zelo velika količina penaste pulpe in minimalna količina soka.

 

Povzetek

  • Za najmanjšo količino pene uporabite sokovnik z najnižjo možno hitrostjo. Najboljši so sokovniki z enim vijakom.
  • Sokovniki z dvojnim zobnikom ustvarjajo minimalno penjenje, razen pri ananasu.
  • Tako navpični kot vodoravni sokovniki bodo ustvarili manj pene. Med navpičnicami bodo sokovniki s široko odprtino za vstavljanje ustvarili več pene.
  • Uporabite cedilo, da se znebite odvečne pene, še posebej pri velikih treh špinači, ananasu in jabolkah.
Objavljeno: 13. Februar 2020