###message

Najboljši sokovnik za sočenje stebelne zelene

Sok stebelne zelene je zadnji hit, vendar pa ga je težko pripraviti. Testirali smo 4 različne tipe sokovnikov, da bi izvedeli kateri se pri sočenju stebelne zelene najbolje izkaže.

Navdušenje nad sočenjem stebelne zelene se je prek Atlantika preselilo v Evropo. Čeprav smo zadržani glede »čudežnih« učinkov, ki jih reklamirajo številne slavne osebnosti in manekenke, ni mogoče zanikati, da je sok stebelne zelene izjemno hranljiv. Vendar pa zelena zaradi svojih dolgih vlaken spada med tiste vrste zelenjave, ki jih je najteže sočiti. Odločili smo se iztisniti sok iz 700 g zelene s štirimi prevladujočimi tipi sokovnikov, da bi ugotovili, s katerim je priprava soka najlažja, izkoristek pa najboljši. V nadaljevanju si lahko ogledate rezultate, razvrščene od najboljšega do najslabšega. Še en razširjen način »sočenja« zelene poteka tako, da jo zmeljejo z močnim mešalnikom in potem precedijo dobljeno maso skozi gazo. To metodo odsvetujemo, saj zahteva veliko odvečnega dela, razen tega pa zaradi velike hitrosti vrtenja rezil sok oksidira in se segreje, kar slabo vpliva na njegovo kakovost in hranilno vrednost.

Sana EUJ-707 ferrari red profile
Sana EUJ-707 ferrari red profile

Št. 1 Horizontalni sokovnik z nizkim številom vrtljajev

Najlažja pot do kakovostnega soka iz zelene

V nekaterih primerjavah je zmagovalec očiten. A pri sočenju zelene ni bilo tako, saj vsebuje veliko vode (95%), zato večina sokovnikov uspešno iztisne sok iz nje. Da bi dobili »zmagovalca«, smo zato morali upoštevati še druge dejavnike, recimo količino soka, ceno sokovnika in enostavnost uporabe ter čiščenja. Predstavnik horizontalnih sokovnikov z enojnim vijakom je bil naš najbolje prodajani sokovnik Sana 707. Horizontalni sokovniki so enostavni. Ko potisnemo živilo v polnilni valj, dolg horizontalni vijak počasi oddrobi koščke živila in jih nato pritisne ob luknjičasto cedilo iz nerjavečega jekla, s čimer nežno in učinkovito iztiska sok. Horizontalni sokovniki sicer niso tako poceni kot centrifugalni, vendar ponavadi stanejo manj kot vertikalni modeli z bolj zapleteno zasnovo.

hor 1
hor 1

Rezultati preizkusa

Aparat ima velik izhod za pulpo, zato ni bilo treba narezati zelene na koščke (to je sicer potrebno pri aparatih z navpičnim enojnim vijakom). Cela stebla smo lahko potiskali v sokovnik tako hitro, kot jih je zmogel obdelovati. Sočenje je bilo zelo hitro, vzelo nam je manj kot dve minuti (1:58), vključno s pripravo. Od vseh preizkušenih sokovnikov je bilo prav horizontalnega najlaže očistiti, saj se vlakna niso ovila okrog vijaka (to se sicer dogaja pri aparatih z dvojnim vijakom), pa tudi izhod za pulpo ni tako majhen kot pri vertikalnih sokovnikih. Dobljena količina soka je bila najmanjša v primerjavi z ostalimi testiranimi sokovniki (450 ml), vendar je bil sok gost in okusen. Kljub ne najboljšemu izkoristku smo postavili Sano 707 na prvo mesto ob upoštevanju cene, hitrosti, količine soka in lahkega čiščenja.

hor 5
hor 5

Za

  • S tem sokovnikom je najlaže sočiti zeleno
  • Hitro čiščenje
  • Zelene ni treba narezati
  • Kakovosten sok
  • Enostavno sestavljanje aparata
hor 4
hor 4

Proti

  • Manjša količina soka kot pri drugih sokovnikih
EUJ-828 red
EUJ-828 red

Št. 2 Vertikalni sokovnik z nizkim številom vrtljajev

Odličen sok, če ste pripravljeni nameniti nekaj časa rezanju zelene

 

Vertikalni sokovniki praviloma niso idealni za sočenje zelene, ker imajo zelo majhen izhod za pulpo, ki ga lahko zamašijo dolga, strunasta vlakna zelenine pulpe, zgoščena v kepo. Temu se lahko izognemo le tako, da narežemo zeleno prečno na vlakna, in sicer na kose dolžine 2 cm. Za to porabimo približno eno minuto. Razen tega je nekoliko bolj zapleteno vstavljati prgišča majhnih koščkov v primerjavi s horizontalnim sokovnikom, kjer enostavno vstavljamo cela stebla.

Izbrali smo novi vertikalni sokovnik Sana 828 zaradi nekaterih njegovih lastnosti, ki bi lahko po našem mnenju pripomogle k uspešnejšemu sočenju zelene. Med njimi je na prvem mestu prilagodljivi regulator pritiska pulpe. To je vzvod na prednjem delu sokovnika, ki omogoča delno odpiranje gumijastega čepa izhoda za pulpo. Običajno je ta čep povsem zaprt, s čimer omogočimo kar največji pritisk in izkoristek. Toda pri mehkejših živilih utegne delna odprtost izhoda zmanjšati možnost zamašitve, za ceno nekoliko manjšega izkoristka. Ta aparat ima na vrhu polnilne cevi velik stranski pladenj, idealen za vstavljanje koščkov zelene, ne da bi se ti raztresali naokrog.

vert 3
vert 3

Rezultati preizkusa

Pri Sani 828 se izhod za pulpo ni zamašil. Razlog je bil predvsem v tem, da je bila zelena narezana na koščke, vendar je svoje prispeval tudi prilagodljivi izhod za pulpo. Čeprav bi ga lahko nastavili na največji pritisk, s čimer bi dobili malo več soka, se ga je še vedno nateklo impresivnih 510 ml. Od vseh štirih sokovnikov je prav tu sočenje trajalo najdlje (3:25), in sicer zaradi dodatnega časa, potrebnega za rezanje zelene. Čiščenje je bilo opravljeno dokaj hitro (2:58). Zaradi enostavne zasnove polnilnega valja pri Sani se koščki živila niso mogli nikjer zatakniti. In po zaslugi prilagodljivega izhoda za pulpo je bilo treba odstraniti bistveno manj vlaken. Zaradi stranskega pladnja na polnilnem valju in prilagodljivega izhoda za pulpo je bilo sočenje zelene znatno lažje kot pri večini vertikalnih sokovnikov.

vert 1
vert 1

Za

  • Enostavna uporaba, potem ko je zelena že narezana
  • Odlična kakovost soka
  • Dober izkoristek
  • Dokaj enostavno čiščenje
vert 5
vert 5

Proti

  • Daljši čas priprave, ker je treba zeleno narezati na koščke
  • Majhen izhod za pulpo se utegne zamašiti
7500 web
7500 web

Št. 3 Sokovnik z dvojnim zobnikom

Najboljši sok in najboljši izkoristek, kar pa ima svojo ceno

Sokovniki z dvojnim zobnikom imajo ponavadi najboljši izkoristek med vsemi vrstami sokovnikov. Razlog je v dveh dolgih vijakih, ki se vrtita v nasprotnih smereh, s čimer zdrobita živilo na izredno majhne kosce, ki jih potem potiskata ob cedilo. Kot predstavnika te skupine smo izbrali sokovnik Angel 5500. V celoti je izdelan iz nerjavečega jekla in je zelo drag – približno trikrat dražji od
drugih preizkušenih sokovnikov. A kljub takšni ceni je naš najbolje prodajani sokovnik z dvojnim vijakom. Ali sta enostavnost uporabe in kakovost soka vredni tolikšne investicije? Prav to smo hoteli dognati.

twin 2
twin 2

Rezultati preizkusa

V skladu s pričakovanji je sokovnik z dvojnim zobnikom, Angel 5500, iztisnil največ soka (550 ml). Sočenje je opravil tudi razmeroma hitro; za obdelavo 700 g stebel zelene je potreboval minuto in petdeset sekund. Tako kot pri horizontalnem sokovniku tudi tu ni treba posebej pripraviti zelene in vstavljamo kar cela stebla. Sok je bil izjemno kakovosten, vendar po okusu ni bil občutno drugačen kot pri prvih dveh sokovnikih. Čiščenje je vzelo nekaj več časa, saj je cedilo za sočenje dokaj veliko in ima nekaj teže dostopnih kotičkov. Razen tega so se dolga vlakna ovila okoli vijakov in treba jih je bilo odstraniti, da ne bi zamašili izhoda. Pod črto lahko rečemo, da se je ta sokovnik najbolje izkazal, vendar stane trikrat toliko kot drugi sokovniki in je resnično namenjen le največjim navdušencem.

twin 1
twin 1

Za

  • Največja količina soka
  • Izjemna kakovost soka
  • Hiter
  • Zelo suha pulpa
twin 3
twin 3

Proti

  • Visoka cena
  • Težavno razstavljanje
  • Čiščenje tega sokovnika je trajalo najdlje
1613_8011
1613_8011

Št. 4 Centrifugalni sokovnik

Najhitrejša in najcenejša pot do soka iz zelene

Centrifugalni sokovniki so najbolj razširjeni na tržišču, preprosto zato, ker so enostavni za uporabo in cenovno ugodni, čeprav je res, da bolj kakovostni modeli lahko stanejo več kot 300 evrov. Z višjo ceno ponavadi dobite lastnosti, kot so prilagodljiva hitrost ali kovinski materiali. Centrifugalni sokovniki so najhitrejši od vseh, saj dosegajo do 10.000 vrtljajev na minuto. Vendar prav velika hitrost lahko povzroči segrevanje in oksidacijo soka, zaradi česar je bolj voden in vsebuje manj hranilnih snovi. Oksidaciji se lahko delno izognemo z dodatkom limone ali limete, saj askorbinska kislina zavira oksidacijo. Tovrstni sokovniki se izkažejo pri sočenju živil kot so korenček in trše sadje, ne priporočamo pa jih za listnato zelenjavo in jagodičevje. Za preizkus smo izbrali sokovnik Sage BJE820, ki med sokovniki za uporabo v gospodinjstvu spada v višji cenovni razred. Cedilo ima izredno majhne luknjice, kar praviloma zagotavlja odlične rezultate.

cent 3
cent 3

Rezultati preizkusa

Za to vrsto sokovnika so bili rezultati presenetljivo dobri, verjetno zaradi zelo sveže in trde zelene. Delo je opravil daleč najhitreje, saj je obdelal 700 g zelene v manj kot minuti (55 sek.). Iztisnil je impresivnih 510 ml soka in si tako deli drugo mesto z vertikalnim vijačnim sokovnikom. Čiščenje je nekoliko nerodno. Zelo mokra pulpa je bila razpršena po posodi za pulpo in jo je bilo treba ročno postrgati ven (pri drugih aparatih je nastala precej manjša količina pulpe, ki je bila tudi bolj suha). Tudi krtačenje velikega cedila je zahtevalo nekaj več časa. Sok je bil opazno bolj voden kot pri drugih sokovnikih. Bil je tudi svetlejše barve kot pri sokovnikih z majhnim številom vrtljajev, kar pove, da je v soku končalo manj vlaknin. Sokovnik se je uvrstil na četrto mesto, predvsem zaradi kakovosti soka, vendar pa je s hitrostjo in izkoristkom dejansko naredil vtis na nas. Če imate namen vedno popiti sok takoj po sočenju in če vas ne moti malo več packarije pri čiščenju, je centrifugalni sokovnik dokaj dobra izbira, predvsem pa bistveno boljša kot uporaba mešalnika, z naknadnim precejanjem soka.

cent 2
cent 2

Za

  • Cenovno ugoden
  • Zelo hiter
  • Malo pulpe na cedilu
Cent 1
Cent 1

Proti

  • Glasen
  • Veliko cedilo zahteva daljše čiščenje
  • Pulpa je mokra in nerodna za čiščenje
  • Voden sok
  • Oksidacija (sok morate popiti takoj, ni ga mogoče hraniti za pozneje)

Sklep

Vsi štirje sokovniki so se na našem preizkusu dobro izkazali in so primerni za vsakogar, ki vsak dan potrebuje sveže iztisnjeni sok iz zelene. Največja razlika med njimi je, da sokovniki, uvrščeni na prva tri mesta, omogočajo vnaprejšnjo pripravo soka, saj je možnost oksidacije zmanjšana na minimum po zaslugi majhnega števila vrtljajev. Če uporabljate centrifugalni sokovnik, pomnite, da morate sok popiti takoj.
Kljub manjšemu izkoristku horizontalnega sokovnika smo prav temu dodelili prvo mesto, ker je njegova uporaba res enostavna in ker iztisne dober sok za razumno ceno. Vertikalni sokovnik iztisne več soka, vendar ga je na drugo mesto potisnilo dejstvo, da je treba zeleno rezati na koščke. Angel se je sicer najbolje izkazal pri sočenju, vendar menimo, da malce boljši rezultati ne upravičujejo višje cene, če imamo v mislih povprečnega uporabnika. In nazadnje, prijetno so nas presenetili rezultati sočenja s centrifugalnim sokovnikom. Na četrto mesto smo ga postavili zato, ker je treba sok popiti takoj, pa tudi zaradi razmeroma nerodnega čiščenja.

-

Objavljeno: 12. Februar 2019