###message

Kateri sokovnik je najboljši za ribez?

Ribez je eden izmed najbolj zahtevnih sadežev zaradi velike vsebnosti pektina. Poskusili smo ga sočiti v vseh tipih sokovnikov. Tukaj boste našli naše ugotovitve.

odšťavňování rybízu
odšťavňování rybízu

Dolgo je veljalo, da je ribez nemogoče sočiti. Ta predsodek enostavno ne drži in izvira iz časov, ko še nismo poznali počasnih sokovnikov in so bili na voljo le centrifugalni. S pravilno izbranim sokovnikom je moč iztisniti čist in bister ribezov sok, brez lupinic in semen. Lahko ga uporabimo za pripravo sirupov, marmelad ali vina, ne da bi bilo treba ribez kuhati. Med našim poskusom je dejansko minilo le 30 minut od obiranja svežega ribeza do gotove marmelade!

moštovač
moštovač

1. Ročna stiskalnica

Ročna stiskalnica je primerna za iztiskanje soka iz mehkega sadja, denimo zrelih jabolk ali ribeza. Deluje tako, da stisne sadje v jeklenem valju, ga zdrobi in nato potisne skozi porozno tkanino. Odvisno od tipa stiskalnice, se pritisk ustvari bodisi z ročnim vrtenjem vijaka ali s hidravlično črpalko (kot da bi dvigalka za avto delovala v obratno smer). To je odlična izbira za sočenje ribeza, saj ni treba ročno odstranjevati pecljev, kar je zamudno početje. Najboljši rezultat dosežete tako, da fazi drobljenja in stiskanja skozi tkanino opravite brez vmesnega premora.

Ročne stiskalnice naših čeških partnerjev si lahko ogledate here

 

 

 

Sana Juicer EUJ-828
Sana Juicer EUJ-828

2. Vertikalni počasni sokovnik

Najboljši med električnimi sokovniki, vertikalni modeli z enojnim vijakom, hitro in z lahkoto opravijo z ribezom. Ni nujno odstraniti vseh pecljev, a če jih boste odstranili večino, boste lahko sočili dlje časa, preden bo treba očistiti cedilo. Iztisnete lahko liter ali dva ribezovega soka in šele potem bo potrebno čiščenje cedila. Poskusno smo sočili ribez z novim vertikalnim sokovnikom Sana 828 vertical juicer in uspelo nam je spraviti zrel ribez v kozarce sveže pripravljene ribezove marmelade v manj kot 30 minutah. To si lahko ogledate na video posnetku tukaj

Sana Juicer EUJ-707
Sana Juicer EUJ-707

3. Horizontalni počasni sokovnik

Horizontalni sokovniki ne obdelajo ribeza tako hitro kot vertikalni, vendar je njihova prednost, da bolje sočijo ribez s peclji vred. To pa zato, ker so peclji sestavljeni iz vlaknin, ki učinkovito potisnejo jagode skozi cedilo. Horizontalni sokovnik tudi najlaže in najhitreje očistimo. Ko boste iztisnili želeno število kozarcev ribezovega soka, boste za čiščenje cedila potrebovali le minuto ali dve. Priporočamo klasični sokovnik Sana 707.

Koju Juicer
Koju Juicer

4. Ročni sokovnik

Ročni sokovnik deluje po enakem principu kot horizontalni sokovnik, le da je mnogo manjši in da vrtimo vijak na roke. V praksi to pomeni, da je sočenje ribeza sicer izvedljivo, vendar realno pričakujte manjše količine iztisnjenega soka zaradi manjše komore za sočenje in zaradi dejstva, da lahko sočenje postane fizično naporno. Pecljev ni treba odstranjevati, saj bodo pomagali ohranjati čisto cedilo. Kakovosten in cenovno ugoden ročni sokovnik je Koju Juicer.

Angel Juicer 7500
Angel Juicer 7500

5. Sokovnik z dvojnim vijakom

Sokovniki z dvojnim vijakom so prave zvezde v svetu sočenja listne in korenaste zelenjave. Vendar je tak sokovnik zaradi izredno omejenega prostora med vijakoma, ki omogoča vrhunsko sočenje zelenja, povsem neprimeren za obdelavo ribeza. Vijaka in cedilo bi se zelo hitro začeli mašiti in sok bi se dvigoval nazaj v polnilni valj. Ni pa težav, če med drugimi sestavinami vstavite par grozdov ribeza, če je ta del recepture.

odstředivý odšťavňovač
odstředivý odšťavňovač

6. Centrifugalni sokovniki

Centrifugalni sokovniki so najcenejši in najbolj razširjeni tip sokovnikov. Povsem neprimerni so za sočenje ribeza. Zaradi vsebnosti pektina je ribezov sok izrazito gost in obdelava pri veliki hitrosti napravi pravo lepljivo packarijo v notranjosti sokovnika. Priporočamo vam, da niti ne poskusite.

černý rybíz
černý rybíz

Črni ribez

Kaj pa črni ribez? To je druga zgodba...

  • Črni ribez vsebuje veliko več pektina kot rdeči. Zato je za sočenje črnega ribeza primeren izključno vertikalni sokovnik z grobim cedilom. Grobo cedilo ima večje luknje, kar pomeni manjši izkoristek pri količini soka, a tudi manjši pritisk, ki preprečuje dvigovanje soka v polnilni valj. Delajte počasi, vstavite vsak grozd posebej.
  • Horizontalni sokovnik se bo precej mučil s črnim ribezom. Priporočamo, da vključite ribez le vmes med drugimi sestavinami, po možnosti korenjem ali peso. Te sestavine bodo pomagale potisniti goste jagode skozi cedilo. Uporabite grobo cedilo, če imate to možnost.
  • Ročna stiskalnica je lahko primerna za stiskanje soka iz črnega ribeza. To je odvisno od čvrstosti jagod in od gostote tkanine, skozi katero bo stisnjen sok. Če ribez oberete, preden se jagode do konca zmehčajo, boste z nežnim in previdnim stiskanjem dobili nekaj soka.
  • Noben drug tip sokovnika ni primeren za črni ribez.
Objavljeno: 4. Julij 2019