Victoria Boutenko, avtorica številnih knjig o zdravi – natančneje presni – prehrani je tokrat svoje moči, znanje in izkušnje združila z znanjem in izkušnjami še dveh avtorjev. Avtorji knjige nas nevsiljivo, a utemeljeno prepričajo, da uživamo premalo hrane z vsebnostjo omega-3 maščobnih kislin. Seveda pa vsi trije z bralcem delijo predloge za pozitivne spremembe vsakodnevnih, ustaljenih jedilnikov. Recepti, med katerimi se bo zagotovo našlo marsikaj tudi za najzahtevnejše gurmane, so razdeljeni po tematskih sklopih, večini receptov pa so avtorji pripisali še nekaj koristnih ...
Victoria Boutenko je avtorica knjig, učiteljica, raziskovalka, umetnica in mati treh otrok. Leta 1994 je več članov družine Boutenko močno zbolelo. Vsi štirje člani njene družine so se soočili z resnimi boleznimi – od otroškega tipa diabetesa, aritmije in težav s ščitnico do astme in artritisa. Victoria je preučila različne alternativne možnosti zdravljenja. S prehodom na presno hrano je svoji družini omogočila povrnitev zdravja.
Deset let pozneje je ugotovila, da presni prehrani nekaj manjka. Ponovno se je lotila preučevanja načinov za oblikovanje idealnega jedilnika s presno hrano. Natančno je raziskala prehranjevalne vzorce šimpanzov, za katere velja, da imajo zelo podoben genski zapis kot ljudje (99,4-odstotna podobnost), in ugotovila, da se kljub temu prehranjujejo povsem drugače. Najočitnejša razlika med prehrano ljudi in šimpanzov je v tem, da slednji zaužijejo bistveno več zelenjave z zelenimi listi. Poleg zelenjave pa pojedo tudi ogromno sadja. Boutenkova je na podlagi omenjenih opazovanj osnovala popolno formulo za osnoven recept: 60 % sadja, 40 % zelenjave z zelenimi listi in nekaj vode.
Njena knjiga Zeleno za življenje je bila prevedena v skoraj 20 jezikov. Med ljudmi, ki so jo prebrali, se je hitro razvila in okrepila zavest o zelenih smoothiejih kot napitkih za boljše, krepkejše zdravje.
Victoria Boutenko že več let potuje po vsem svetu, predstavlja svojo navdihujočo zgodbo in ljudi poučuje o presni prehrani. Svoje napotke in prepričanja pojasnjuje oziroma utemeljuje z izsledki najnovejših znanstvenih raziskav. Opozarja na pozitivne učinke sveže, toplotno neobdelane hrane in zelenjave z veliko klorofila.